Шахматната серия на Роман Гуманюк
В центъра на изложбата са портретите на Хосе Раул Капабланка и Александър Алехин
Публикувана: 20 Oct 2017 | 19:05

Галерия "Лик" представи изложбата "Корона", която е серия от картини и миниатюри на художника Роман Гуманюк на тема шах.


В центъра на изложбата са портретите на Хосе Раул Капабланка и Александър Алехин. Преди деведесет години през 1927 година, в Буенос Айрес се провежда исторически мач за световната титла между тези двама велики майстори. Събрани заедно, портретите на Капабланка и Алехин, създават една картина с образа на легендарната позиция в 11-а партия от мача.


Авторът има собствен поглед върху шахматната игра. С помощта на изобразителното изкуство , той показва своето виждане за шахматния свят, който в неговите произведения се превръща в друга реалност. Всяка от фигурите се преобразява в необикновен абстрактен образ, определящ ролята й на шахматната дъска, според разбиранията на художника. В своите миниатюри, авторът ни разкрива богатата и колоритна история на тази древна и вечна игра през вековете и в различните кътчета на света.


Посетителите на галерия "Лик" могат да видят 36 авторски творби, като в експозицията са включени 20 картини и 16 миниатюри.


Роман Гуманюк е роден през 1985 година. Художникът работи в различни жанрове и техники. До момента има 28 самостоятелни изложби. Творбите му са представяни в музеите и галериите на Украйна, Беларус, Казахстан, България, Франция и др.

 

БГНЕС

Коментари ( 0 )