IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
16:31 | 16 ноември 2017
Обновен: 15:50 | 24 април 2024

Да рециклираме душите и възгледите си, призовава млада художничка в изложба

Изкуството ми е отражение на моя живот днес и е насочено към съвременните хора, казва варненката Лиана Димитрова

По материала работи: Пламен Янков
ЕКСПОЗИЦИЯТА „RECYCLE ME“  може да бъде разгледана до 9 декември.

Изложба „Recycle me“ на младата художничка Лиана Димитрова се открива тази вечер в галерия A&G Art Meeting в центъра на Варна. Уютното пространство за култура е разположено на ул. „Братя Шкорпил“ 13 и в него са добре дошли всички ценители на стойностното в изкуството. „Recycle me“ е третата самостоятелна изложба на Лиана във Варна. Младата художничка е родена в морския град, но живее и работи в София. „Не се връщам често във Варна професионално и затова се вълнувам при всяка изложба, която правя тук. Всяка покана приемам лично, защото тук съм родена, тук е моят дом, моето семейство, тук са хората, които ме познават от малка и ме преоткриват вече пораснала, тук са моите учители… Затова приемам сериозно всяко предизвикателство за самостоятелна изложба във Варна“ – сподели пред екип на медийна група Черно море Лиана Димитрова.

 

ИЗКУСТВОТО МИ Е НАСОЧЕНО КЪМ СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК, казва Лиана Димитрова.

 

 

На въпрос как е избрала темата на експозицията, художничката отговаря: „ В момента всеки говори за това как трябва да се рециклира, за да се живее здравословно. Въпросът, който аз си зададох е, бидейки толкова бдителни към телата си и към здравословния начин на живот, дали сме толкова бдителни и към духа си… Можем ли да рециклираме вътрешния си свят… Или това, което е останало от него…Можем ли да се отърсим от всички етикети – какви трябва да бъдем, как трябва да изглеждаме, какво да консумираме и как… Едно разгръщане на съществото… Това потърсих аз в себе си… Опитах да се изтрия, да се зачеркна, да се изхвърля, да се стъпча и да се преродя, да се сглобя отново от парчетата като оставя онова, което ми харесва и което смятам за ценно… Не ми беше лесно… Никога преди не съм си представяла, че ще стигна до този момент, в който ще се разкъсам и стъпча по собствено желание, за да се преоткрия… Наложи ми се, най-вероятно защото животът ми се е стекъл по такъв начин… В динамичната буря на нашето съвремие неминуемо е да стигнеш до един праг, в който ти сам решаваш кой си и кой би искал да бъдеш, за да продължиш… Не знам дали всеки би могъл да го постигне, а не знам дали е добре това…“, казва Лиана.

 

 

Изкуството ми е отражение на моя живот днес и е насочено към съвременните хора, смятам че те ще разберат моето послание, убедена е художничката.

 

„Дали има публика за подобен род изложби във Варна?! Дори и да няма, тя трябва да се изгради“, смята Ана Халамян, галерист в A&G Art Meeting. „Лиана се вдъхновява от теми, които са били актуални и през 50-те години на миналия век – поп-арт се казва течението. Те са актуални и днес, но с нова динамика. Много по-сложно е сега, защото всичко се развива непрекъснато. Днес много повече неща трябва да се преосмислят, отколкото през 50-те години на миналия век. Много е важно да бъдем критични по време на този процес. Но за да бъдем критични, трябва да разполагаме с база, с информация. Само тогава можем да решим какво ни харесва и какво не, как да се развиваме занапред. Няма как да направиш рециклиране, няма как да се обновиш, ако нямаш база, за да бъдеш критичен. Затова ще показваме подобни изложби, за да помогнем на хората да изградят базата си, да „стъпват“ все по сигурно и да се замислят все по-често над нещата. Тези, които имат готовност, разбира се…“, допълни Ана Халамян.

 

ЩЕ ПОКАЗВАМЕ И В БЪДЕЩЕ ПОДОБНИ ИЗЛОЖБИ, които провокират хората да се замислят, обяви галеристът Ана Халамян.

 

 

Изложбата „Recycle me“ на Лиана Димитрова може да се разгледа в галерия A&G Art Meeting до 9 декември 2017 г. Изложени са 11 платна с различен размер.

 

Лиана е родена във Варна през 1981 г. Завършила е НУИ „Добри Христов“ и Националната художествена академия със специалност „Книга и печатна графика / Илюстрация“. Има 4 самостоятелни изложби и множество участия в групови изложби за съвременно изкуство в Европа, Северна Америка и Азия. Живяла е и е работила в Африка и Канада, специализирала е в Италия и Испания. Била е арт директор и графичен дизайнер на редица издания. В периода 2011-2015 г. е арт директор към спектаклите на Александър Морфов и Явор Гърдев в Народния театър „Иван Вазов“.

 

Лиана е убедена, че срещата с различни култури неминуемо й е повлияла да изгради личността си, идеалите си, своя морал… „Аз не се вдъхновявам от конкретни неща – от даден момент, от някаква гледка… Моят творчески процес няма нищо общо с конкретиката. Аз натрупвам емоции, върху които разсъждавам… Мисля дълго, след което рисувам много бързо…“ – обобщава младата авторка.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна