IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
10:41 | 21 ноември 2017
Обновен: 02:20 | 25 април 2024

9 кули и 6 моста от спагети построиха в състезание във Варна

14 отбора взеха участие във VARNA SPAGHETTI ENGENEERING 2017

По материала работи: Пламен Янков
9 кули и 6 моста от спагети построиха в състезание във Варна

14 отбора взеха участие в петото национално състезание VARNA SPAGHETTI ENGENEERING 2017. 9 от тях бяха съставени от ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от цялата страна, а в 5 екипа участваха студенти по архитектура и строителство от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

 

Всеки от отборите разполагаше с 400 грама спагети, за да даде воля на фантазията и мечтите си в реализирането на своите инженерни идеи и строителството на устойчиви кули и мостове от спагети. Ученическите екипи имаха за задача да построят съоръжение от спагети с въртящи се части, което да отговаря на четири критерия: сложност, височина, икономичност и динамични натоварвания, като с най-голяма тежест тази година бе първият критерий. Всички ученически отбори използваха креативни решения, за да постигнат въртене на част от своето съоръжение с помощта на позволените от регламента на състезанието материали. Резултатите бяха впечатляващи! 7 устойчиви  и 2 паднали кули, неиздържали сеизмичното въздействие, на което бяха подложени от страна на журито.

 

 

По време на практическия модул екипите от студенти използваха своите знания и изобретателност в построяването на атрактивни мостове с подвижни части от спагети.

 

Председател на журито, съставено от  специалисти от строителния бранш в града, бе главният архитект на Община Варна арх. Виктор Бузев.

 

Най-устойчивото спагетено съоръжение, отговарящо на всички условия построи екип “Black window” от ПГСАГ „Васил Левски“ – гр. Варна.

 

На второ място се класираха екип „Импровизация“ от ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ – гр. Пловдив, а отборът на ПГСАГ – гр. Шумен зае третото място.

 

 

Със специалната награда на Камарата на строителите – областно представителство Варна беше отличен отбор „Тухлите“ от ПГСАГ – Бургас. Наградата за „Най-креативно проектно решение“ на КИИП –Варна получи отборът „СМР“ от ПГСАГ – гр. София.

 

Една от фирмите, която за трета поредна година подкрепя състезанието, е „Строителна химия България“. Тя избра за свой фаворит сред учениците отбор „Стрела“ от ПГСАГ – гр. Пловдив.

 

С наградата на публиката след специално гласуване беше отличен интердисциплинарен екип от студенти по архитектура и строителство „Арх-инженеринг“. Носители на специалната награда „ Мост на бъдещето“ на КСБ - Варна  станаха „Малките архитекти“, чиито екип беше съставен от първокурсници  по архитектура.

 

Традиционно всички участници във VARNA SPAGHETTI ENGENEERING 2017 получиха грамоти за участие в състезанието, които имат силата на успешно положен кандидатстудентски изпит за записване във всички специалности на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“. 40 са студентите кандидатствали с грамоти от различните издания на конкурса за последните 5 години.

 

Отборите, класирани на първите три места получиха и специални стипендии за обучение във ВСУ „Черноризец Храбър“. Ръководството на висшето училище изпрати писма до родителите на участниците в националното състезание с благодарност, че подкрепят децата си по пътя им към осъществяване на мечтите за успешно професионално развитите.

Коментари

Новини Варна