IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
13:43 | 22 ноември 2017
Обновен: 07:47 | 17 март 2024

Найджъл Кенеди открива 15-тия Европейския музикален фестивал

Големият цигулар идва във Варна през март 2018 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Найджъл Кенеди открива 15-тия Европейския музикален фестивал

Виртуозът Найджъл Кенеди ще е звездата на 15-тото издание на Европейския музикален фестивал 2018 г. Най-мащабното пролетно музикално събитие във Варна официално ще бъде открито на 10 март в Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта с голям концерт на световнопризнатия цигулар. В морската столица цигуларят ще пристигне със своя бенд и с програма - „Бах среща Гершуин“, която хвърля мостове между предкласиката, джаза и неговите собствени композиции. Кенеди потвърди новината с публикация на своя сайт. Варненският концерт ще бъде между два гастрола – в Лондон и в Прага. Той ще пристигне във Варна след 5-дневен маратон в легендарния джаз клуб Ronnie Scott's в Лондон, където ще свири. Гершуин ще бъде свързващата тема и с концертите на Кенеди във Варна и в Прага.

 

Пънк предпочитанията на Кенеди го карат да преобръща класическата музика като търси нови територии като джаза, фолклора и безкрайната импровизация, на която само един огромен талант е способен. Найджъл Кенеди е започнал като откритие на великия Йехуди Менухин, вдъхновен от иконата Стефан Грапели и неистово отдаден на своята цигулка, той влиза в историята на съвременната интерпретация на класическата музика със своя неподчинавящ се на традиционните догми стил на сценично присъствие. Кенеди не крие пристрастията си, не цензурира изказа и облеклото си, не се съобразява с правилата на аристократичия бон тон. Винаги на ръба на провокацията, излизащ от рамките и конвенционалното, Найджъл Кенеди е събитие в днешната световна, не само класическа, музика. На живо той е взривяващ, завладяващ, истинска "рок звезда на цигулката".

 

Четете още: Дни на канадското кино започват във Варна

Коментари

Новини Варна