IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
08:59 | 30 май 2014
Обновен: 12:25 | 15 април 2024

Президентът: Не очаквайте от мен политическо брокерство!

Президентът: Не очаквайте от мен политическо брокерство!

По материала работи: Златина Добрева
Президентът: Не очаквайте от мен политическо брокерство!

Президентът Росен Плевнелиев декларира, че в президентството коалиции няма да се правят.
Разговори - да, консулатции - да, но посредничество и политическо брокерство от мен не очаквайте. Днес най-важно за държавата е да има стабилност и работещи институции, заяви той.
Според президента всеки трябва да направи своя анализ какво казаха българските граждани в неделя.
„Не мога да коментирам как тези избори ще се отразят на правителството, това не е в правомощията на държавния глава. Съдбата на правителството се решава от НС и политическите партии в него, не от президента", каза Плевнелиев.
По думите му краткосрочно всички решения ще бъдат взети от парламента, но дългосрочно за него е важно какво решение ще бъде взето. Правилното, дългосрочно решение за България е да има диалог, смята Плевнелиев.
Държавният глава каза, че провежда с лидерите на партии работни разговори за резултатите от вота, но не и политически консултации, и изрази надежда да се състои такава среща и с лидера на БСП Сергей Станишев.
Президентът планира скоро да покани на разговор и всички избрани за евродепутати.
Той посочи, че е задължение на политиците да посочат достойна кандидатура за еврокомисар, така както се гордеем с работата на Кристалина Георгиева. Плевнелиев уточни, че не предлага кандидатура, но държи на подхода, за да се гарантира силна кандидатура за България.
Президентът каза, че понякога му идва от свое име да се извини за езика в парламента.
За провеждането на евроизборите той заяви, че купуването на гласове, корпоративното гласуване и други форми на контрол продължават да са темите, които съпътстват всеки един избор.
„Трябва да бъде намерена форма, отговорността за подобни деяния да се носи и от политическите субекти, а не само от конкретните извършители“, настоя той.
Според Плевнелиев работещото дългосрочно решение е да бъде повишена значително избирателната активност и така да се обезцени купеният вот.
В тази връзка президентът отново настоя за референдум за изборните правила.
На този фон още по-неразбираема е позицята на мнозинството в НС и фактът, че вече 5 месеца те отказват да обсъдят моето предложение да бъде проведен референдум по отношение на избирателната система. Това е начинът да стимулираме както младите, така и тези наши сънародници, които живеят извън страната, каза Плевнелиев, пише dnes.bg.
Той подчерта, че от институциите зависи дали силното задкулисие ще става по-силно.
Плевнелиев посочи, че за първи път сме свидетели на толкова масово използване на преференциалното гласуване и това е доказателство, че българските граждани искат избирателната система да е с все по-засилен мажоритарен елемент.
Държавният глава посочи, че ако прецени да наложи вето на Закона за МВР, това ще бъде с ясни аргументи.

Коментари

Новини Варна