IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
11:50 | 1 декември 2017
Обновен: 13:47 | 3 май 2024

90 години от рождението на Иван Ковачев отбелязват с изложба

Скулпторът е автор на един от символите на Варна – Слънчевия часовник

По материала работи: Юлиян Атанасов
90 години от рождението на Иван Ковачев отбелязват с изложба

90 години от рождението на скулптора Иван Ковачев /1927-2003/ще бъдат отбелязани с изложба в зала ателие Георги Велчев. На 5 декември /вторник/ от 18:00 часа е откриването на експозицията. В новото изложбено пространство на ГХГ- ВАРНА, ще бъдат подредени архивни материали, фотографии и документи, проследяващи творческия път на Иван Ковачев, автор на едни от най-емблематичните за Варна скулптурни композиции. С тази експозиция се поставя началото на новата рубрика на ГХГ - Варна „Пространства на Паметта“.

 

Иван Ковачев е роден на 18 ноември 1927 г. в гр. Варна. През 1948 г. завършва Средно техническо училище по дървообработване и вътрешна архитектура, специалност Резбарство.  През 1954 г. се дипломира в Националната художествена академия – София, специалност Декоративно-монументална скулптура при проф. Любомир Далчев. През 1955 г. е приет за редовен член на Съюза на българските художници.Между 1960 и 1964 г. е председател на художествения съвет и член на ръководството на групата на варненските художници. Участва в множество национални изложби в София. В продължение на близо 20 години работи като уредник в Къща-музей „Георги Велчев”. През 1968 г. е удостоен с Орден „Кирил и Методий” III степен. През 1977 г. е удостоен с Орден „Кирил и Методий” II степен. Иван Ковачев е автор на един от символите на град Варна – СЛЪНЧЕВИЯТ ЧАСОВНИК. Макетът на пластичната творба е създаден през 1974 година, а изградената вече монументална пластика е поставена на входа на Морската градина през 1977 година. Творбата символизира излитащ лебед – птицата, почитана от древността като символ на слънцето, чистотата, мъдростта и щедростта.

 

Иван Ковачев е автор и на други художествени творби, разположени в градската среда на Варна. Това са композициите ПЛУВАЩИ - фигури, изработени от бронз и разположени в близост до Слънчевия часовник, Каменни пейки - изобразяващи стилизирани морски вълни, Момиченце със счупена стомна, поставена в близост до варненския Аквариум, едно от паната на входа Летния театър и друго над вратата на Пантеона. В почти всеки град и село в североизточна България са разположени паметници и монументални пластики, дело на Иван Ковачев. Специално място в изложбеното пространство ще заемат непоказвани досега архивни фотографии от изложбата „Съпротивата в Дуисбург”. Цикълът от 5 бронзови фигури „Пътят на страданието”, с които Ковачев участва, е изработен по покана на Съюза на преследваните от нацистите във ФРГ. Организатори на изложбата са Вили Хайн-Хил и Рудолф Тапе, прекарали част от живота си в концентрационен лагер.

 

Изложбата може да бъде разгледана до 7-ми януари 2018 г. Изложбената зала АТЕЛИЕ ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВ се намира на ул. Радко Димитриев № 8, в двора на Художествен музей Георги Велчев.

 

Четете още: За Джагаров родината бе мироздание, а тя му отне дома

Коментари

Новини Варна