IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
16:03 | 4 декември 2017
Обновен: 14:56 | 16 март 2024

Веселина Кацарова: „Няма по-чист свят от музиката“

Оперната дива е във Варна за голям концерт утре с баритона Сирил Ровери

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Ели Маринова

С цигулка Страдивариус сравни своята колежка Веселина Кацарова нейният концертен партньор - баритона Сирил Ровери, ден преди големия спектакъл, който варненци очакват със затаен дъх. На всички журналисти направи впечатление, че оперната дива няма и един грам примадонщина в себе си. Земна и човечна, ранима, но силна. Веселина Кацарова живее в Швейцария и пее в най-престижните театри и зали по света. По всичко изглежда, че е изживяла излизането си от родината болезнено – като културен, човешки и ментален шок. Не е пяла повече от 10 пъти в България, в морската столица е идвала преди 22 години, а навън е един от най-уважаваните мецосопрани. Концертът с Държавна опера Варна е утре, 5 декември в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

 

Тя е мецосопраното с дискография, ненадмината в света на операта от нашето време – в репертоара й са композитори от Монтеверди до Вагнер. Пее във Виенската опера, Лондонската "Ковънт Гардън", Миланската "Ла Скала", "Метрополитен опера" в Ню Йорк. Има 140 спектакъла зад гърба си. Работи със звездните диригенти Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм,  партнира си с най-големите имена на съвременната оперна сцена. Нейните партньорства с култовия тенор Йонас Кауфман са адмирирани горещо от публиката. Разноликите й превъплъщения в оперни партии от различни стилове и епохи й спечелват уважението на световната музикална критика. Носител е най-високите почетни титли за оперен изпълнител в Германия и Австрия, давани за изключителен принос към културата – тя е "Kamerzingerin" на Виенската и на Баварската опера. Същевременно Веселина Кацарова продължава да бъде посланик на българската музика по света, има и издаден албум с песни на Красимир Кюркчийски.

 

Веселина започва да свири на пиано на 4 годинки. Не помни защо е започнала. Родителите и твърдят, че е по нейно желание. Помни само, че е искала „да стане като Лили Иванова“. Като Лили не станах, но се надявам да върна точните си спомени от началото. Казват, че колкото повече пораства човек, повече памет от детството си връща.

 

„Много важно е човек да се развива като личност. Както и това – да си партнира с хора, които също се развиват. Когато двама души в едно семейство няма за какво да си говорят, това според мен е трагедия. Аз съм нестандартно мислещ творец. Ето, изиграх Кармен в Стара Загора без традиционните атрибути. Така го чувствам. Тя не е просто една черна перука и голямо деколте. Тя е днешната еманципирана жена. Считам, че гласът е най-малкото качество, което трябва да притежава една добра певица. По-важните неща са естетиката, интелигентността и социалния подход към хората“. Изящната си фигура Веселина Кацарова дължи освен на генетично наследство, на дисциплина и начин на живот. От публиката получава много енергия и счита, че няма по-чист свят от музиката. Притеснява я това, че човечността е на изчезване и няма за себе си отговор на въпроса защо настъпи края на обноските у хората. „Да бъдеш добър и да не подценяваш хората е чудесно. Толкова ли много струва? Мнозина си мислят, че култура и доброта могат да се купят с пари. Не, не могат“ – допълва примата.

 

Веселина Кацарова е родена в Стара Загора, където завършва Музикално училище с пиано, а след това учи оперно пеене в Държавната музикална академия в София. Съдбата й се преобръща през 1989 г., когато влиза в състава на Цюрихската опера. Тласък на кариерата й дава съдбоносната среща с диригента икона на ХХ век Херберт фон Караян, за съжаление неговата смърт прекъсва съвместните им проекти. През 1991 г. Кацарова дебютира на прочутия Залцбургски музикален фестивал, става сензацията на мащабното събитие, а по-късно и негов редовен гост. След две години в ансамбъла на Виенската Щатсопер, през 1993 г. тя стартира шеметна международна кариера като гастролираща певица, шествайки по великите оперни сцени на света. През годините в Цюрихската опера, която се превръща в неин дом, Кацарова изгражда своя удивително многообразен репертоар, простиращ се от Монтеверди, Хендел и Моцарт през белкантовите композитори Росини, Доницети и Белини до Берлиоз, Масне, Бизе, Сен-Санс, Верди и Вагнер. Призната е за една от най-добрите изпълнителки на Моцарт и Росини  в света. Кацарова е изпълнявала над 50 главни роли извън България и често познавачите я определят като „Мецосопрано №1” в света.

В морската столица световната оперна прима ще излезе на сцената в партньорство с блестящия баритон от Франция Сирил Ровери и Държавна опера Варна под палката на френския диригент Филип Бриде. Варненската публика ще има привилегията да се потопи в атмосферата на голямата опера с програмата от арии и дуети от опери на Хендел, Моцарт, Доницети, Верди, Бизе, Масне, Сен-Санс, Маскани.

 

След като нейният сценичен партньор Сирил Ровери похвали българския език като мелодичен и красив, не спести суперлативи за Веселина. Пред нея той сравни себе си като „просто добър занаятчия“. Баритонът се е занимавал със спорт, преди да направи завой към музиката. Почитател е на природосъобразния начин на живот и счита, че е добре един музикант да се занимава и с нещо друго. Според него операта е и физика. Поддържа безупречна форма по 3 причини – морална, здравословна и сценична. „Често ми се налага да изиграя на сцената герои като Хектор и Ахил. Нали не си ги представяте дебели и тромави? И все пак музиката за мен е като айсберг. Публиката вижда най-горната част. А в сърцевината, долу в основата стоят купища труд и живот, който само ние познаваме“ – допълни артистичният французин.

Ели Маринова

 

Четете още: Как са живели дедите ни преди 8 хилядолетия във Варна

Коментари

Новини Варна