IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
13:50 | 5 декември 2017
Обновен: 12:11 | 15 април 2024

300 творби в помощ на деца в нужда представят в галерия „Графит“

Благотворителното събитие е част от кампанията „Изкуството за деца в нужда“ на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“

По материала работи: Юлиян Атанасов
300 творби в помощ на деца в нужда представят в галерия „Графит“

снимки Пламен Гутинов

И тази година художници, скулптори и фотографи дават своята лепта за деца, които не са имали шанса да растат с родителите си. Още на 18 октомври, деня на покровителя на художниците Св. Лука Фондация „Св. Св. Константин и Елена“  започна традиционната си кампания на благотворителната инициатива „Изкуството за деца в нужда“. В името на по-доброто бъдеще за деца, младежи и девойки в неравностойно положение повече от 300 произведения на изкуството са на разположение в галерия „Графит“, където тази вечер ще бъде благотворителната разпродажба и откриването на изложбата – сподели Елена Косева - управител на фондацията. До обедните часове бяха откупени 67 картини. Участват предимно автори от Варна, като има и представителство на творци от страната и чужбина.

 

Каузата за  подпомагане на децата се провежда под формата на продажба на произведения на изкуството от каталога на Фондацията. Целта е събирането на средства, които да обезпечат необходимостите на подрастващите през следващата календарна година. Събраните дарения са в полза на 126 деца лишени от родителска грижа, в неравностойно положение и със специални потребности от ЦНСТ „Изгрев“, ЦНСТ „Другарче“ и Дом за деца „Княгиня Надежда“ във Варна, както и за възпитаниците на помощното училище с интернат „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Кривня. По думи на г-жа Косева, миналата година средствата, събрани в кампанията са били 31 000 лв. Тази година се очаква сумата да надскочи миналогодишната, защото още преди коктейла, средствата доближават 30 000 лв.

 

С всяка изминала година каузата за подпомагане на децата набира все по-голяма популярност – участват все повече автори и галерии, които правят дарения на картини, нараства броят и на дарителите, които чрез откупки на творби подпомагат децата в неравностойно положение, увеличават се партньорите на Фондацията в лицето на големи компании, с които се реализират допълнителни съвместни дарителски акции. Дарителските средства се изразходват целево за образованието, възпитанието и развитието на децата, за включването им в различни творчески проекти, уъркшопи и експедиции, за курсове и летни лагери, за подобряване на личния комфорт на децата, за разнообразяване на свободното им време, ежедневие и социална среда.

 

Инициативата „Изкуството за деца в нужда“ подпомага и студенти с отличен успех чрез стипендиантските програми „Туризъм“, „Здраве чрез СПА“ и „Изкуства“. По думи за  управителя на фондацията, възпитаник на дом „Княгиня Надежда“ е получил средства за обучението си във Висшето училище по телекомуникации в София. Две от момичетата от социалните домове ще започнат професионален курс по фризьорство като това е една от основните идеи на фондацията – освен помощ в обучението, материали във вид на  пособия, учебни дейности, спортни и културни мероприятия – да помага на подрастващите в тези домове и за професионалната им реализация и адаптация в обществото.

 

Кампанията е подкрепена от председателя на комисията по „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ към ОбС Варна Марица Гърдева, която лично е изготвила над 6 000 мартеници в подкрепа на цялостната инициатива и в помощ на децата, сподели още Елена Косева.

 

В тазгодишната кампания се включват със свои произведения и стипендианти на фондацията. Общо те са 33-ма. По време на благотворителния коктейл, една от стипендиантките ще представи свое видео. Кампанията  за продажба на произведения на изкуството преминава през няколко етапа. Тази вечер в Галерия Графит е ежегодния Благотворителен коктейл, на който всички творби участват в групова  изложба и могат да бъдат откупени в полза на децата.

 

Още преди него, най-скъпо продадената картина е в размер на 2 000 лв, дело е на Васил Петров и се казва „Буцефал“. 230 са произведенията на изкуството в залата за коктейла, 160 от тях са аранжирани по стените.

 

Пълната информация за целите на благотворителната инициатива „Изкуството за деца в нужда“ ще намерите в сайта на фондацията http://www.foundation.bg/activities/bg и във Фейсбук страницата на фондацията: https://www.facebook.com/foundation.bg

Ели Маринова

 

Коментари

Новини Варна