IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
12:07 | 8 декември 2017
Обновен: 11:42 | 28 март 2024

Даниела Димова: Разчитам на 1 млн. лв. бюджет за фонд Култура

На сесия на ОбС – Варна, е избрано журито. Няма промяна в правилата

По материала работи: Борис Проданов
Даниела Димова: Разчитам на 1 млн. лв. бюджет за фонд Култура

Първата сесия за проектни предложения по фонд „Култура“ беше открита на 4 декември т.г. Организаторите на фестивали и други прояви ще могат да подават проектите си до 5 януари 2018 г. Втората сесия е планирана за периода 12 февруари – 12 март 2018 г.

 

Общинският фонд ще финансира проекти по четири направления: „Фестивали и конкурси”, „Творчески проекти”, „Национално и международно сътрудничество” и „Публики”.

 

За приоритетите и как ще подпомогне изпълнението на Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. в сутрешния блок на тв „Черно море“ говори Даниела Димова, председател на ПК „Култура и духовно развитие” към ОбС – Варна и член на Експертния съвет.

 

„Големите акценти са председателството на България на ЕС между януари и юни и обявяването на 2018-а за Година на културното наследство. България е третата държава в ЕС след Гърция и Италия с многобройно културно наследство. Трябва да се гордеем с това. А част от него е именно във Варненска област. Третите по големина Римски терми в Европа са именно в морската столица, а благодарение на кмета Иван Портних и Министерството на културата те станаха обитаеми и посрещат туристи от страната и чужбина. От 2 г. се прави културен календар в тях – през юли и август. Затова съм убедена, че и двете теми ще бъдат достатъчно застъпени“, каза Даниела Димова.

 

Тя не скри, че все още няма бюджет, който да е подготвен за гледане в комисии.

 

„Разчитам на добър бюджет за фонд „Култура“ – не по-малко от 1 млн. лв. За да могат да се разпределят в двете сесии – от януари до юни и от юли до декември. Имали сме такива средства, дори 1,2 млн. лв. Това дава много големи възможности фестивалите да се случат и млади артисти и прояви да получат отличен старт за реализация на своите идеи. Дай Боже, да имаме такава финансова рамка. Приоритетите ще бъдат свързани с подпомагане на целите на културната програма на българското европредседателство, за популяризиране и социализация на културното наследство и всички фестивали, които прави“, разкри тя.

 

Даниела Димова би искала 10 – 11% завишаване на бюджета за „Култура“.

 

„Увеличава се минималната работна заплата. Това рефлектира върху всеки договор. Фондът работи с контрагенти и нещата са свързани. Това е минимумът, но нещата са свързани. До края на януари началото на февруари очаквам яснота за бюджета", изтъкна Даниела Димова.

 

Няма промяна в правилата. На сесия на ОбС – Варна, е избрано журито. Има специалисти във всички звена. Оценъчните карти и праговете на финансиране ясъщо нямат корекции.

 

Проектите предвидени да се осъществят през месеците март, април, май, октомври и ноември – т.е. в началото и края на туристическия сезон ще бъдат разглеждани с предимство. Това е желанието на туристическия бранш.

 

Както и събитията извън централните части на Варна, на открито, както и уличното изкуство. Ориентираните към деца и младежи (като публика, участници и артисти) проекти също ще бъдат с приоритет.

 

Магдалена Петрова

Борис Проданов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (8.12.2017) - Какви проекти ще финансира общинският фонд „Култура“?

Коментари

Новини Варна