IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
09:40 | 9 декември 2017
Обновен: 04:04 | 14 април 2024

Кинолектория за тайните на френския филм ще има днес

Критикът и режисьор Елица Матеева ще говори за сериозното френско кино

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кинолектория за тайните на френския филм ще има днес

Лектория, посветена на френското кино ще се проведе днес - 9 декември от 10 ч. в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Варненската режисьорка Елица Матеева ще говори по време на поредната си кинолектори за Изабел Юпер и комедията „Сувенир“.

 

„Сувенир” (2016) e филм на режисьора Баво Дефюрн („Северно море, Тексас” ), в който Юпер влиза в ролята на Лилиан, която някога е била „Лора” – обещаваща изгряваща звезда на музикалния небосклон, чиито най-бляскав момент е финала й на второ място след ABBA на конкурса „Евровизия” през 1974 г. Днес всички са забравили за нейния кратък досег със славата и тя работи във фабрика за пастет. Но когато среща 20-годишния боксьор Джийн, животът ѝ се преобръща с главата надолу. Джийн се влюбва в нея и я убеждава, че трябва да се завърне на сцената. Фестивалните отзиви за „Сувенир” са преобладаващо положителни, като повечето споменават лекия тон на филма и отличното изпълнение на Изабел Юпер.

 

Изабел Юпер е френска театрална и кино актриса, носителка на две награди Сезар, два приза „Златна палма“ на международния филмов фестивал в Кан, две купи Волпи на филмовия фестивал във Венеция и награда на „БАФТА“. Сред най-известните филми с нейно участие, фигурират „Тя“, „Пианистката“, „Плетачката на дантели“, „Виолет Нозиер“, „Церемонията“, „Мадам Бовари“ и „Дамата с камелиите“. По време на дългогодишната си и особено активна кариера, освен във френски, актрисата се снима и в множество чуждестранни филми, сред които италиански, немски, полски, британски, американски, азиатски и сръбски продукции.

 

За филма си „Сувенир“ Баво Дефюрн казва: „Мисля, че това е историята на една жена, която е станала цинична и песимистка, защото е разочарована от живота. Мечтите и амбициите й, както цялата й енергия са заприличали на спукан балон. Тя се намира в онази жизнена фаза- загубила надежда, а някогашният й оптимизъм е изчезнал-всичко прилича на сянка. Но пък красивото на тази история е, че тази самотна жена е открита от човек, който я приема с всичките й недостатъци. Жената пък поема свеж въздух чрез появата на нов приятел.

 

Четете още: Даниела Димова: Разчитам на 1 млн. лв. бюджет за фонд Култура

 

Коментари

Новини Варна