IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Култура
15:59 | 11 декември 2017
Обновен: 08:16 | 16 април 2024

Поясът на Апостола събира варненци в Музея на Възраждането

Поради големия интерес, той вече е експониран, дни преди откриването на изложба

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Има личности от историята, които народът ни тачи с особена любов, която предава  в непокътнат вид и на децата си. Един от най-обичаните ни герои е Васил Левски. И макар че във Варна предстои официалното откриване на изложба, посветена на 180-годишнината от рождението му, поради големия интерес, който предизвиква Дяконският орар, той вече е изложен в специална витрина в Музея на Възраждането. „Левски приема монашеско звание през декември 1858 година, а малко по-късно и името Игнатий, разказва  Мариана Николова, главен уредник във варненския Музей на Възраждането.  Орарът (поясът) на Левски, се съхранява във великотърновския исторически музей.  Получен е като дарение през 1985 г. от Димитър и Веска Топлийски от София.

 

Дълго пазената от семейството реликва е предадена на бащата на Димитър - Атанас Топлийски от Ботевия четник Димитър Тодоров - Димитрото, който е съхранявал безценната светиня.  Дяконският пояс е ползван от Васил Левски в периода 1858 - 1861 г. Дълъг е 4,30 м и широк - 10,5 см. Изтъкан е в жълто и е украсен с растителни орнаменти - букети с цветя в лилаво и зелено. Между тях има кръстове, изработени от сърма. Двата края на колана са бродирани върху тъмночервено кадифе със сърма и завършват със сърмени ресни“, допълва Мариана Николова.

 

Освен историческата реликва, изложбата включва още материали от фонда на Регионален исторически музей-Варна - щампи и икони с образа на Св. Игнатий Богоносец, духовен покровител на дякон Игнатий, както и други експонати.

 

Във връзка с годишнината от рождението на Апостола, на 15 и 16 декември в морската столица ще се проведе национален конкурс с ученическа конференция „180 години от рождението на Васил Левски - 180 години безсмъртие” .

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Сборна годишна изложба реди Арт Галерия Le Papillon

Коментари

Новини Варна