IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
17:20 | 30 декември 2017
Обновен: 04:08 | 25 април 2024

Сурвачката – от дрян за здраве и украса за берекет

Вижте снимки и видео

По материала работи: Борис Проданов
Сурвачката – от дрян за здраве и украса за берекет

Сурвачки от дрян, украсени така, както повелява традицията са сред най-предлаганите и търсени в София, поне така е на пазара в кв. „Иван Вазов”. Тук намираме предимно сурвачки от дрян, украсени с надежда за берекет. Сурвачки, по които има такава украса намираме в бутик за цветя. Той привлича погледа и с коледната украса, която допълнително внася празничност сред красотата от букетите. Вече десетина години, освен цветя по това време на годината тук продават и сурвачки.

 

„Една жена бивша приложничка, сега вече щастлива баба, ни ги прави, за да радваме хората”, каза Петър Нейков. Тук започват да ги предлагат около 2 седмици преди Нова година. „Имат си пуканките, червен и бял конец за здраве и дълголетие, кравайче, паричка, люта чушка, всичко необходимо”, разказа Петър и добавя, че освен че задължително да са от дрян, той да е с пъпки – колкото повече пъпки, толкова повече здраве. Хората не пропускат да купуват и цветя по тези дни. Освен, че има именни дни, все пак гостите също носят букет за домакините. Самият Петър пожелава за Нова година всички да сме повече усмихнати.

 

Сурвачките са абсолютно автентични, могат да се намерят за около 5-7 лв. Може да се купи и клонка дрян за левче например. Дрян продава Татяна Христова. Жената сама прави и сурвачките, които продава. Започнала е преди около 4-5 години и споделя лаконично, че го е направила, защото й харесват, обича българските традиции. Задължително е те да са от дрян - за здраве. Украсява го с чушки, царевичка, всякакъв вид сушени плодове. Татяна споделя, че вече се търсят тези с хубави български традиции.

Самата тя започва да ги прави около три месеца преди Нова година, но излиза да ги продава последните дни. Според нея най-много се купуват на 30, 31 декември и 1 януари. Ако останат непродадени сурвачки Татяна ги подарява за здраве. Именно здраве пожелава освен за себе си за Новата година, но и за всички приятели, за родните й, за внучето, за всички хора. Все пак Нова година има по-малко от два дни и ако все още не сте успели да си купите или направите сурвачки, значи имате не много време. Малкият Боян, например, който срещнахме тук все още нямаше сурвачка, но скоро ще се сдобие с такава. Момчето, което е само на 4,5 г. смело ни казва стихче за зимата и Коледа. Категорично ни обясни и че се сурвака, за да се тупат по гърба хората за здраве.

 

На първи януари това тупане, както го описа детето, обаче, ще ни обърне отново в годините назад и ще ни напомни, че сурвачката и сурвакането са част от началото на Новата година, което ни връща към традицията и благославя старта й с пожеланията за берекет и здраве и нова надежда. Сурвакарчетата са чакани в българския дом от далечни времена до днес, за да кажат и познатото: „Сурва, сурва година… живо-здраво до година!”.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Непознатата история: Варненските обичаи – Бъдни вечер и Нова година

 

Коментари

Новини Варна