IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
16:44 | 15 януари 2018
Обновен: 16:05 | 24 април 2024

Варненската опера с блестящо представяне на Международния балетен фестивал в Банско

Артистите от Варненската опера показаха в зимния ни курорт висша класа балет с три спектакъла

По материала работи: Слав Велев
Варненската опера с блестящо представяне на  Международния балетен фестивал в Банско

За четвърта поредна година жителите и гостите на Банско съчетаха емоциите от зимните спортове с изяществото на класическия танц, дошъл от Варна. От 4 до 6 януари балетната трупа на Варненската опера, заедно с гостуващи солисти от Кремълския балет в Москва, представиха ярки образци на танцовото изкуство.

 “ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА” от Пьотр И. Чайковски е балет-приказка в две действия по приказката на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките”.

 

“ЗЛЕ ОПАЗЕНОТО МОМИЧЕ” от Лудвиг Хертел е едно от първите класически балетни произведения. То ще бъде представено в нова хореографска редакция от солиста на Большой театр Сергей Антонов. Премиерата на творбата е в далечната 1789 г. в Бордо, Франция, и оттогава е сред най-предпочитаните заглавия. Сюжетът разказва за любовта между Лиза и Колен, която е заплашена от подлите намерения на майката на девойката - Марцелина, която иска да я омъжи по сметка. Балетът е развит на основата на класическия танц, но съдържа много комически и игрови ситуации, което го прави привлекателен за широката публика от най-различни възрасти.

 

“ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО” с гениалната музика на П. И. Чайковски е най-значимото балетно произведение в света, символ на класическия балет. В основата на сюжета е старинна немска легенда за красивата принцеса Одета, превърната в лебед от злия магьосник Робарт. Варненската постановка запазва класическата редакция на балета с нейното лирическо очарование, одухотвореност, в която музиката и танцът са в хармония.

 

 

Коментари

Новини Варна