IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
09:59 | 16 януари 2018
Обновен: 10:48 | 28 март 2024

Вина от Античността и Средновековието ще представят в Археологическия музей във Варна

Това разкри в сутрешния блок на тв „Черно море“ „Утро в нашия град“ новият директор на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко

По материала работи: Пламен Янков
Кадър ТВ „ЧЕРНО МОРЕ“

Изложба, свързана с производството и консумацията на вино през Античността и Средновековието, подготвят в Археологическия музей във Варна. Това разкри в сутрешния блок на тв „Черно море“ „Утро в нашия град“ новият директор на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко. “Ще представим историята на нашия край през призмата на виното. В края на годината предстои да представим изложба по линия на побратимените градове в Росток. Същата експозиция гостува преди две години в Дордрехт. Представена бе доста успешна комбинация от паметници, показващи историята и културата на Варна”, разказа Игор Лазаренко.

 

По думите му през летните месеци на 2017 г. се наблюдава увеличение на посетителите на Регионалния исторически музей. „Туристическият сезон беше силен и нямахме затворени обекти, както се е случвало минали години. Рязко увеличение на посещаемостта наблюдаваме на Аладжа манастир и Римските терми. Проблем при реставрацията на тези два обекта е, че няма подходи за техника. Трябва да се заложи на ръчния труд и по-малки машини”, допълни той. 


“Състоянието на музея винаги е било сравнително добро за музеите в България. Сградният фонд е в прилично състояние, но иска поддръжка. Разполагаме с големи експозиционни площи и богати колекции. Имаме възможността да покажем на жителите и гостите на града една вярна и достоверна картина на историята и проучванията на обществата в района на Варна през вековете. Тук се намират най-ранните находища на кремъци от мезолитната епоха и се стига до примери на цивилизации от Средновековието, каквито са манастирите в местността Теке Караач, Джанавара, Аладжа манастир, както и отлично запазената крепост „Кастрици“, която никога не е била обект на иманярски интервенции, тъй като попада в резиденция “Евксиноград”, обяснява Игор Лазаренко. 


Той е дългогодишен служител на РИМ -Варна, както и негов доскорошен заместник-директор. Започнал е работа в музея като археолог през 1998 г. Основна насока в неговите изследвания са проучвания в областта на античната археология, елинизма, римската епоха. Обектите, в които е участвал като археолог и ръководител, са в района на Варна, крепостите „Кастрици“ и „Петрич кале“. Проучвал е и античния храм на “Понтийската майка на боговете – Кибела“. Заема поста на заместник-директор през 2001 г. „Поех ангажиментите на директор до обявяване на конкурс за длъжността, който предполагам, че ще се случи тази година. Не съм решил дали ще участвам“, уточни Игор Лазаренко. 

 

Иван Барбов

Илияна Митакова

 

Целия разговор вижте във видеото

Щрихи от утрото" (15.01.2018) - Как ще се развива Регионалния исторически музей в града

Коментари

Новини Варна