IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:11 | 22 януари 2018
Обновен: 21:57 | 17 април 2024

ММФ „Варненско лято“ с амбициозна програма за 2018 година

Александрина Пендачанска, оркестърът на БНР, Фестивалният оркестър East West са сред звездите на музикалното лято

По материала работи: Слав Велев
ММФ „Варненско лято“ с амбициозна програма за 2018 година

Първият и най-дълголетен български фестивал – Международният музикален фестивал „Варненско лято“, започва своята 92-ра година с подготовка за реализирането на амбициозна програма. Това стана ясно на среща на неофициалния фестивален съвет, водена от зам.-кмета Коста Базитов, на която присъстваха организатори и партньори на мащабното събитие.

 

В своето издание 2018 музикалното лято ще разтвори своите рамки не само с традиционните вече 6 модула, а и с жанров пробив дори в основната програма (24 юни - 5 юли), каза в представянето на ключовите моменти в афиша на фестивала Руми Петрова от организационния екип. За разлика от предишни години жанровото съдържание на основния модул ще се разшири от класическа музика до джаз, фолкор и музикален театър, за да бъдат представени най-добрите продукции в национален мащаб. На варненска сцена високо ценени у нас и в Европа изпълнители ще музицират заедно със значими световни солисти и диригенти. Сред гостите на фестивала се открояват оперната прима Александрина Пендачанска, Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солисти Теодосий Спасов, кавал, и Илиян Илиев, кларинет, Фестивалният оркестър East West, както и водещата българска джаз формация - Биг бендът на БНР, ансамбъл „Драгостин Фолк” за фолклорна хорова музика и духов квинтет „Пилекадоне“, варненският оркестър „Симфониета“ с диригент проф. Милко Коларов.

 

Бляскаво откриване очаква меломаните на 24 юни с концерта на Варненската филхармония с гост-диригент Пиеро Романо от Италия и солист адмирираното българско сопрано Александрина Пендачанска.

 

В модула „Академия“ (6 - 12 юли) предстои едно изключително по замисъла и мащаба си събитие - емблематичният проект на проф. Минчо Минчев „Интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за цигулка и пиано“. За пръв път в България в три концертни вечери цветът и славата на българското изпълнителско изкуство по света - десетима цигулари и трима пианисти, ще представят 10-те сонати за цигулка и пиано на Бетовен. Всички артисти ще пристигнат от чужбина специално за проекта. Много от цигуларите са концертмайстори във водещи европейски оркестри като Виенската филхармония. Самата Музикална лятна академия (1-12 юли) ще включи майсторски класове по оперно пеене с именития тенор Емил Иванов и цигулка с проф. Минчо Минчев, с кратки курсове по виола и камерна музика и традиционния вече конкурс на „Фонд цигулките на Минчо Минчев“.

 

Прекрасни концерти ще има и в модула „Лаборатория Варна“ - акцентът ще бъде върху варненски творци в колаборация с международно утвърдени артисти. Веско Демирев, пиано, Струнен квартет „Добри Христов“, Сибила Константинова, Йозджан Улуджан и Бирсен Улуджан са сред участниците в лабораторията, а големият концерт ще бъде на Филхармония “Пионер” във формат “Балкански младежки оркестър”. Ще чуем и съвсем нови имена - препоръчани от артистичния съветник на фестивала проф. Людмил Ангелов млади пианисти.

 

Кросовър модулът „На границата с класиката“ (10 – 12 август) отново ще бъде представен през месец август, когато очакванията на публиката във високия туристически сезон са свързани със свободната музика. Сцените ще са с много лятно настроение – Летния театър, Английския двор на Археологичесикя музей и на самия морски бряг – сцена “Ментол”. Специално насочени към почитателите на джаза са концертите на Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев, джаз квинтет, с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев. А от Испания за сцената край брега ще пристигне ансамбъл „Патакс“.

 

От 29 юни до 9 август в модула „Опера, мюзикъл и балет на открито“ ще видим 5 премиери, които готви специално за фестивала Варненската опера. Директорът на ТМПЦ – Варна, Даниела Димова посочи заглавията, всяко едно от които е вдъхновяващо предизвикателство за екипа. Наложилият се през последните години като любим на младата публика формат на мюзикъла това лято ще радва с постановката „Маската на Зоро“. Несъмнен фаворит за вниманието на ценителите ще бъде романтичната опера „Летящият холандец“ от Вагнер, копродукция с Националната опера в Белград. Ще видим и операта „Джоконда“ от Понкиели, копродукция с италианските оперни театри в Модена и Пиаченца, „Аида“ от Верди – копродукция с фестивала в Аспендос, Турция – с най-голямата открита антична сцена. Балетната програма ще води „Лебедово езеро“ от Чайковски – постановка на Варненската опера с диригент Мартин Георгиев. През есента ще излезе пред публика и премиерата на балета „Снежанка“ по мотиви от музика на Чайковски.

 

Завършващият модул на фестивала Baroque - ренесансова и барокова музика, обещава срещи с изтъкнати европейски ансамбли за старинна музика, сред които е елегантният италиански ансамбъл „Кавалиери“, специализиран в изследването на традициите на музикална Венеция.

 

Далата отлични резултати извънсезонна програма на ММФ „Варненско лято“ и през тази година ще продължи да привлича публика в крилата на туристическия сезон и в съвместни проекти с Международния театрален фестивал „Варненско лято“, а и през цялата година, като продължи добрата практика на детските интерактивни концерти „Музикална приказка“, които поради огромния интерес вече ще се случват в зала 1 на ФКЦ.

Четете още: Културен афиш от 22 януари до 28 януари

Коментари

Новини Варна