Рядка творба на Пикасо започва световно турне
Очаква при продажбата си в Лондон да достигне цена от 50 млн. долара
Публикувана: 30 Jan 2018 | 12:14

Рядка картина на испанския художник Пабло Пикасо беше показана за пръв път в Хонконг в началото на световно турне и се очаква при продажбата си в Лондон да достигне цена от 50 млн. долара.

 

Портретът ще остане в Хонконг до петък, а след това ще бъде на обиколка в Тайпе, Ню Йорк и Лондон."Femme au beret et a la robe quadrillee” ще бъде предложена на търг на 28 февруари като част от инициатива за продажба на произведения на импресионизма и модерното изкуство.

 

Картината "Femme au beret et a la robe quadrillee (Marie-Therese Walter)” („Жена с барета и карирана рокля” (Мари-Терез Валтер)” е многоцветен кубичен портрет на любовница на художника.

 

„От всички стилове на художника през десетилетията това е този, който в най-голяма степен олицетворява наследството на Пикасо като портретист на жени”, каза Томас Бомпард от отдела „Импресионисти и модерно изкуство” в Лондон.

 

Валтер започва връзката си Пикасо като негова любовница и муза докато е 17-годишна и се самоубива през 1977, 4 години след смъртта му. Пикасо рисува портрета й няколко месеца след като създава шедьовъра си „Герника” през 1937 по време на опустошителната испанска гражданска война.

 

Смята се, че портретът изследва развитието на връзката му с Валтер докато френската художничка Дара Маар става следващата му любовница.

 

Пикасо държеше световния рекорд за най-скъпо продадено произведение на изкуството с The Women of Algiers (Version 0)", достигнала цена от 179,4 млн. долара на търг на „Кристис” през 2015.Но през ноември м.г. "Salvator Mundi" на Леонадро да Винчи счупи рекорда като беше продадена за 450,3 млн. долара в Ню Йорк.

 

БГНЕС

Коментари ( 0 )