IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
08:23 | 2 февруари 2018
Обновен: 21:24 | 5 април 2024

Стоянка Мутафова на 96: Великата легенда на родния театър

Ето най-важното за голямата българска актриса

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На днешния 2 февруари своя 96-ти рожден ден празнува голямата и обичана българска актриса Стоянка Мутафова, отбелязват от dnes.bg. Родена през 1922 година в София, тя започва великата си кариера още през 1946 година.

 

До ден днешен тя играе, като е участвала в десетки театрални постановки на сцените на Народния театър, Сатиричния театър, Театър Възраждане и други. Играла е и в емблематични за киното филми като "Специалист по всичко", "Кит", "Езоп", "Топло", "Бялата стая" и други.

 

Да си припомним най-интересното за любимата българска актриса:

 

Любовта й към театъра никак не е случайна. Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния театър "Иван Вазов".

 

Пълното име на голямата ни актриса всъщност е Стояна-Мария Константинова Мутафова. Говори се, че объркано име в един театрален афиш "рисува" бъдещата й самоличност и сега тя е известна на всички като Стоянка.

 

Бъдещата актриса завършва Първа софийска девическа гимназия, а след това и класическа филология в Софийския университет "Климент Охридски". Заедно с това тя завършва и Държавна театрална школа в София.

 

В началото на своята кариера тя работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Истинската й звезда обаче изгрява в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", където тя е от самото му начало.

 

Стоянка Мутафова има 3 брака зад гърба си и една дъщеря - Мария Грубешлиева.

 

През 2000 година Стоянка Мутафова е обявена за почетен гражданин на София. 2 години по-късно е обявена и за почетен гражданин на Бургас.

 

През 2002 година, по случай своя 80-годишен юбилей, е наградена с Орден "Стара планина".

 

На 94-годишна възраст през 2016 г. тя осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

 

Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията "Най-възрастна активно играеща на сцената актриса".

 

Четете още Стоянка Мутафова с приза на София

Ройтерс хвали Стоянка Мутафова: Кралицата на българската комедия още блести на сцената

Стоянка Мутафова: Българският театър малко се самозабрави

Коментари

Новини Варна