IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
15:12 | 4 февруари 2018
Обновен: 05:04 | 25 март 2024

Изложба с инсталации на Светлана Мирчева реди Contemporary Space

Мотото е „Звуци от море, сърце и слънце“, а откриването - на 6 февруари

По материала работи: Слав Велев
Изложба с инсталации на Светлана Мирчева реди Contemporary Space

Как изглежда един звук? Появява се идеята, че звукът може да има форма, да бъде преведен на езика на образите, и пак да ни говори. Около тези провокации се подрежда новата  изложба с инсталации на Светлана Мирчева в галерия Contemporary Space във Варна. Откриването е на 6 февруари от 19:00. В трите работи има постоянен поток на преминаване и пресичане на полетата на звуковото и визуалното, преминавайки през въображаемото. Звукът се превръща в обект и се отразява обратно в музика, проблясва във въздуха като лека кинетична скулптура, но също може да бъде и чут.


Ангел Симитчиев композира с направените от мен записи и с въображение, сякаш отново връща образа на звука в началната му музикална форма, с хипнотични и космически изменения в състоянието на ума. 


„Какъв звук може да ме разтърси? – разсъждава авторката Светлана Мирчева. Идва мисълта за емоцията на звука, мисля си за звук, който може да изпрати въображението надалеч, да го отнесе, да го разтвори.Може ли формата да се превърне в музика? Простите форми могат да създават ритъм, пулсации, а ярките цветове - да дават усещане за тон. И къде другаде би била разположена ¬ формата на звука, ако не във въздуха?“


Изложбата може да бъде видяна до 6 март като в нея ще видите творбите:

Звуков пейзаж, 2016
Отражения на словото в огледалото на звука.
Две двойки думи, изговорени и записани, са превърнати в два паралелни образа-обекта в пространството – “добро утро” и “лека нощ”.
Движеща се гледка, звуков пейзаж.


Паралелни звуци, 2017
Звукът на Виена, трептящ във въздуха.
Виена видяна и чута като тръстика край реката, птица от края на града, ревящ хипопотам и влак, който отпътува.
Работата е създадена в рамките на резидентна програма КултурКонтакт Австрия 2017.


Звуци от море, сърце и слънце, 2018
Море от светлини и звуци в пулса на земя, човек и космос.

Композитор и в трите работи е Ангел Симитчиев.

 

Коментари

Новини Варна