IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
14:46 | 6 февруари 2018
Обновен: 19:40 | 15 март 2024

Ансамбъл Александров с турне в България

Концертът във Варна е на 26 юни, вижте подробности

По материала работи: Слав Велев
Ансамбъл Александров с турне в България

Академичният ансамбъл за песни и танци на Руската Армия "Александров" отбелязва 90 години от създаването си с голямо турне в много европейски страни. След трагедията в края на 2016 г., когато при самолетна катастрофа край Сочи загинаха 64 души, ансамбълът е с попълнен и обновен състав. В България в края на юни ще пристигнат 120 Александровци - певци, танцьори и музиканти. Концертите ще представят най-популярния репертоар от руски народни и военни песни и ефектни народни танци пред аудиторията от четирите най-големи български  града:  Варна - 26 юни, Дворец на културата и спорта, Бургас - 27 юни, Летен театър, Пловдив - 28 юни, зала СИЛА,  София - 29 юни - зала 1 на НДК.

 

За рожден ден на ансамбъла се смята 12 октомври 1928 г. - денят, в който се е състояло първото представяне на колектива в Централния дом на Червената армия в Москва. Тогава участниците са само 12 души. Но до средата на 30-те години броят на членовете се  увеличава до 300 души, а славата му се разпростира  далеч извън страната. Хорът на Ансамбъл АЛЕКСАНДРОВ е признат за един от най-добрите мъжки хорове в света. Той съчетава хармонията и чистотата на звука на академичната капела с ярката емоционалност и непосредственост, присъщи на популярните изпълнения, демонстриращи високо вокално умение. Танцуващата група на ансамбъла с нейните емоционални, закачливи и горещи изпълнения на сцената завладява сърцата на зрителите с високото си  хореографско майсторство.

 

Успехът на хора, солистите и танцовата група до голяма степен зависи от гъвкавия и хармоничен оркестър и неговия звук, който е уникален по своето естество. Той успешно съчетава руски народни инструменти - балалайки, байяни, хармоники с дървени и месингови инструменти. Навсякъде по света Академичният ансамбъл за песни и танци на Руската армия, носещ името на своя основател на Александър В. Александров, се смята за една от марките, славещи Русия, каквото са Болшой театър, Ермитажа, Третяковската Галерия, Диамантения фонд на Московския Кремъл. Участниците в Ансамбъла напълно го заслужават със своята уникалност и брилянтни творчески умения.

 

Четете още: Отбелязват 160-тата годишнина от рождението на Хермин Шкорпил с изложба

Коментари

Новини Варна