IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
17:37 | 8 февруари 2018
Обновен: 19:47 | 23 април 2024

Иван Иванов и Васил Михайлов ще получат почетни „Икар“-и

11 номинации тази година има Народният театър

По материала работи: Слав Велев
Иван Иванов и Васил Михайлов ще получат почетни „Икар“-и

Рекордните 11 номинации за наградите „Икар“ на Съюза на артистите в България получи Народният театър „Иван Вазов“, а постановката с най-много номинации – 6, е „Танцът Делхи“ на режисьора Галин Стоев. Отличието за изключителен принос към театралното изкуство ще получи Васил Михайлов, а призът за чест и достойнство е за Иван Иванов. Тазгодишните „Икари“ ще бъдат връчени на 27-ми март, когато отбелязваме Международния ден на театъра.

 
Над 110 постановки, в това число куклени и съвременен танц и пърформънс, участват в надпреварата за тазгодишните награди „Икар“, които се връчват за 44 път. Иван Юруков, Захари Бахаров и Мариус Куркински ще се борят за отличията за водеща мъжка роля, а Радена Вълканова, Радина Кържилова и Теодора Духовникова са номинирани в същата категория при дамите.
 

Годината е много силна като актьорски постижения, сподели членът на журито Стоян Пепеланов и във всяка от категориите е можело да бъдат номинирани по 10 души.

 
„Наградата на Съюза на артистите вече е една много висока марка. Тя трябва да пази своето качество. И затова не сме могли, въпреки че на шега сме си казвали да номинираме по пет души, но няма възможност, освен тази да номинираме по трима от всяка категория. Изключение правят младите колеги, които заслужават да бъдат споменати пет души“, посочи Пепеланов.

 
Младите актьори в театъра са много и са много добри, което сериозно затрудни избора, сподели друг от членовете на журито Цветана Манева: „Вълнението, което получавам от сцената, идва от тяхната страст. Не ме интересува дали защитават себе си или героя, но го правят прекрасно. Това е чудесно за българския театър. Не че съм имала съмнение дали той ще живее, или не, но с добри актьори се живее прекрасно, нали?!“, каза Манева.

 
За режисура са номинирани Галин Стоев за „Танцът Делхи“, Стайко Мурджев за „Еквус“ и Явор Гърдев за „Пияните”. Тазгодишните „Икари“ ще бъдат връчени на 27-ми март, когато отбелязваме Международния ден на театъра. 

Коментари

Новини Варна