IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:49 | 13 февруари 2018
Обновен: 18:11 | 25 март 2024

Посланикът на Литва посети Музея по история на медицината

Гостите разгледаха с интерес изложените експозиции

По материала работи: Слав Велев
Посланикът на Литва Арвидас Поциус (вляво ) разгледа с интерес Музея по история на медицината във Варна.

Посланикът на Република Литва за България и Румъния Арвидас Поциус и съпругата му Немида посетиха Музея по история на медицината във Варна. Поканата бе от Медицинския университет във Варна.

 

Гостите разгледаха с интерес изложените експозиции. Сред тях е обособен и специален кът, посветен на литовския учен, политик и деец за национално възраждане в Литва и един от първооснователите на Варненското медицинско дружество, което тази година навършва 135 години от своето създаване - д-р Йонас Басанавичюс.

В книгата на музея дипломатът написа:

 

„Като литовец аз съм горд, че д-р Йонас Басанавичюс, велик държавник, спомогнал за подписването на независимостта в Литва, е изиграл значителна роля и за българското общество. Изключителният му принос в медицинските среди, българското здравеопазване и град Варна е от огромно значение за нашите два народа.

 

От името на Посолството на Република Литва в Румъния и България позволете ми да изразя своята дълбока благодарност на целия персонал на Музея по история на медицината към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, за спасяването на спомените за великия литовски и български патриот д-р Йонас Басанавичюс.

 

Благодаря!“

 

Той подари на уредниците в музея книга за историята на Литва, която ще бъде добавена към експонатите и в която е поместено и съдържание за д-р Басанавичюс.

 

Посланикът изрази своята благодарност и уважение към хората, запазили през годините артефактите за великия литовско-български деец.

 

Дипломатът сподели, че е изключително впечатлен от историческата разходка, която музеят предлага, и че ще направи така повече негови сънародници да имат възможност да разгледат медицинските артефакти, които са изложени в него.

 

Посещението на Арвидас Поциус в нашия град  бе във връзка с откриването на паметна плоча на д-р Йонас Басанавичюс.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна