IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
10:26 | 16 февруари 2018
Обновен: 03:01 | 25 април 2024

Петият сезон премина през Германия (СНИМКИ)

Стотици прояви и много веселие радваха малки и големи през карнавалните дни

По материала работи: Слав Велев
Петият сезон премина през Германия (СНИМКИ)

„Фастнахт“ или „Фашинг“, така се нарича Петият сезон в Германия, а именно Сезонът на карнавалите.

 

Той започва официално през ноември и приключва през февруари. Съпътстват го различни прояви, много веселие, изключителен колорит, прекрасни музикални изпълнения на духови оркестри и, разбира се, дъжд от конфети и бонбони.

 

Кулминацията на тазгодишния Пети сезон бе през последната седмица. На 8 февруари германците отбелязаха женския четвъртък, на 11-и бе неделният парад, на 12-и най-голямото шествие - т. нар. Розенмонтаг (Понеделникът на розите), а на 14-и е Пепелната сряда, с която се слага край на карнавала. Освен тези кулминационни събития се проведоха и факелни шествия, детски дефилета, Нощи на щураците, традиционното изгаряне на карнавалните дървета и други.

 

Парадът на Розенмонтаг събра тази година около 1 милион участници в Кьолн. Градът с основание претендира за столица на карнавалите в Германия. Празничното настроение обаче обхвана деца и възрастни и в малките населени места. По границата с Швейцария например, в община Гренцах-Вилен (14 000 жители), в нощния парад се включиха около 1200 души, въпреки минусовите температури. Зрителите бяха поне четири пъти повече.

 

Уличният карнавал в Германия се провежда от векове. Има различни версии за произхода му, но сред най-разпространените е, че „Фашингът“ е веселба като за последно преди Великия пост.

 

През следващите дни към пищните тържества с маски ще се присъедини и Швейцария. В понеделник – 19 февруари, в 4 часа сутринта започва най-големият карнавал в страната - този в Базел. От миналата година събитието е признато за една от културните ценности на ЮНЕСКО. 

 

ЗЛАТИНА ДОБРЕВА

 

Снимки: Авторът

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна