IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
15:16 | 21 февруари 2018
Обновен: 11:35 | 13 април 2024

Фотоконкурс подготвя за юбилея си НАОП “Николай Коперник“ – Варна

Ученици от 1 до 12 клас ще покажат чрез фотоизкуството как виждат дейността на планетариума

По материала работи: Слав Велев
Фотоконкурс подготвя за юбилея си НАОП “Николай Коперник“ – Варна

Изкуството фотография и операторското майсторство са във фокуса на новото предизвикателство, което подготвя за своя 50 годишен юбилей варненската Народна астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП)“Николай Коперник“. Това каза нейният директор Свежина Димитрова. Младежите ще покажат чрез кадри, уловили дейността на планетариума как те виждат своето любимо място за опознаване на Космоса. Ще покажат не просто сградата на обсерваторията, а събития, на които са присъствали, детайли от конкурси и олимпиади. Ще има и раздел за клипове, а изискванията за формат на изображенията ще бъдат оповестени през следващата седмица.

 

По думи на Свежина Димитрова, при изключителен интерес е преминал наскоро приключилият конкурс за рисунка и литературно произведение на тема „Изкуството и науката за Космоса“. Участвали са над 250 ученици от Варна и страната с есета, стихотворения и над 180 рисунки. Освен от Варна, са се включили ученици и учители от Горна Оряховица, Пловдив, Бургас, Стамболийски, Разград, София, Царево, Белослав и Трявна и др. Конкурсът отново е преминал под знака на честванията за 50-годишнината от откриването на Народната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „Николай Коперник“ – Варна, която се навършва на 22 май. Надпреварата е проведена в три категории – рисунки, есета и стихове.  „В началото обявихме конкурса на общинско ниво, но се оказа, че интересът е огромен и освен от Варна, се включиха ученици и от други градове на страната. Произведенията на децата бяха много добри, журито беше невероятно затруднено, особено в категория рисунки. Красивите идеи на децата бяха забележителни“, допълни Свежина Димитрова. Сред запомнящите се творби е стихотворение, посветено на Слънчевата система на 12-класника Феодор Кономаев от варненската МГ, който освен добър млад астроном, се оказа поетично момче с минорно, но красиво слово. Журито срещна трудност при оценяването на рисунките, защото бяха красиви и реалистични, особено в горния курс на училищата – добави Димитрова. Рисунките са подредени в изложба, разположена в коридорите на планетариума, която може да бъде разгледана до края на месец март.

 

Астрономическата обсерватория и планетариум е една от емблематичните  забележителности на морската столица. Първият в България астрономически комплекс, състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко, е открит тържествено на 22 май 1968 година. Наименуван е „Николай Коперник“. Директор на обсерваторията от създаването й до 1989 година е Николай Петров. През 1971 година е започнато изграждане на филиал на астрономическа обсерватория в село Аврен. Към обсерваторията е организиран Младежки астрономически клуб „Канопус“. От 1973 година Варненската обсерватория организира ежегодно Национална младежка астрономическа конференция.

 

Като част от честванията за половинвековната история на планетариума, предстоят редица национални и международни прояви, две научни конференции, както и тържествен концерт с награждаване на институции и медии, сътрудничили на Обсерваторията.

 

Ели Маринова

 

Четете още: Проф. Анна Недялкова получи орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен

Коментари

Новини Варна