IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
18:10 | 23 февруари 2018
Обновен: 22:08 | 23 април 2024

„Медиите като четвърта власт“ във Варна

Младежи и специалисти беседваха по темата

По материала работи: Борис Проданов
„Медиите като четвърта власт“ във Варна

Дискусия на тема: „Медиите като четвърта власт“ организира ОДК – Варна сред ученици от няколко варненски школи, интересуващи се от тази материя. Поканени да представят информация от първо лице на подрастващите бяха Нася Атанасова, управител на Медийна група „Черно море“ и Марица Гърдева, мениджър на вестник Черно море.

 

Темата се оказа много интересна и привлекателна за младите хора и вълнуваше всички.

 

 

Г-жа Атанасова разкри на младежите защо медиите биват определяни като власт. „Защото властта трябва да служи на народа и да е в помощ на хората. Медиите са създадени именно с тази цел. Те са затова - да образоват, да информират хората какво, къде и как се случва, същевременно да развличат и са една прекрасно поле, на което всички бихме могли да работим, когато сме заедно.“

 

„Когато четете нещо на книга, вие си представяте това, което е във вашето съзнание. Телевизията борави с много повече похвати, за да направи много по-широк образа и да въздейства на повече от сетивата ви чрез картини и звук. Това прави работата на журналиста много отговорна, предвид способността на медията да въздейства психически на аудиториите си", посочи още г-жа Атанасова.

 

 

 

Г-жа Гърдева обърна внимание на младежите, че както всички останали власти, медиите също се избират. „Медиите се избират от своите публики. Идеята е да се правят истински новини и те да се представят такива, каквито са, а достоверността им задължително трябва да се провери от три независими източника.“  Тя обърна внимание на учениците и за това, че една и съща новина може да бъде представена по няколко различни начина, в зависимост от това как е написана.

 

„Думите са велика сила и ако ги овладеете, наред с правилното писане на заглавие и поднасяне на текста, то една и съща информация, може да носи различни послания за своите публики“, добави г-жа Гърдева.

 

 

 

Децата на свой ред споделиха, че се осведомяват основно чрез електронните медиите, като смартфоните значително ги улесняват, както при търсенето и намирането на информация, така и при четенето на новини.

 

 

След беседата ги попитахме с какво им е била полезна новата информация.

 

Радослав Станимиров е 10 клас и е ученик от Първа езикова гимназия във Варна и разкри, че много обича да взема участие в подобни дискусии. Той вече е осъзнал, че медиите имат огромно влияние над аудиториите си и  темата му е била доста интересна и полезна.

 

Денимир Неделчев е 12 клас в Математическата гимназия и казва, че обича да научава нови неща. Счита, че човек може да си избира медиите и информацията в тях и животът му е свързан с използването им.

 

 

 

Никол Бояджиева е на 12 години и беседата много й е харесала, защото се е запознала отблизо с една непозната досега за нея тема - журналистиката и нейните тайни, както и подробности за това, как се раждат новините.

 

Никол Йорданова също е на 12 години и също е разбрала много неща за журналистиката, които са били скрити за нея.

 

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Коментари

Новини Варна