IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
13:46 | 6 март 2018
Обновен: 15:54 | 15 март 2024

Концерт посветен на 75 години от спасяването на българските евреи изнасят във Варна

В програмата на концерта са включени еврейски и български песни, както и инструментални пиеси от Жул Леви, Николай Кауфман, Мануел Моранте, Морис Равел, Офер Бен Амос, Панчо Владигеров, Марин Големинов и др.

По материала работи: Слав Велев
Концерт посветен на 75 години от спасяването на българските евреи изнасят във Варна

На 9 март, в Градската художествена галерия, 18.00, ще прозвучи концерт  под наслов „ТОДА РАБА”благодарност, в превод от иврит. Благодарност е съкровеното послание на това музикално събитие, посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от холокоста. През 1943 г. със своя забележителен държавнически акт България спасява от депортация в хитлеристките концентрационни лагери всички свои 48 000 поданици от еврейски произход и това й отрежда почетно място в световната история.

 

Мемориалния концерт ще поднесат Даниела Димова – сопран, Жанета Бенун-Николаева – пиано и Красимир Щерев – цигулка. Даниела Димова ще пее, освен на български, на четирите еврейски езика – ладино, иврит, идиш и арамейски, древният език, на който е говорил Христос.

 

В програмата на концерта са включени еврейски и български песни, както и инструментални пиеси от Жул Леви, Николай Кауфман, Мануел Моранте, Морис Равел, Офер Бен Амос, Панчо Владигеров, Марин Големинов и др. Произведенията, обработени от Жул Леви, са подарени лично от композитора на Жанета Бенун – Николаева.

 

Концертът ще започне с „Каддиш” от Морис Равел (Каддиш - молитва, която синът чете на гроба на баща си). Специално място е отредено и на музиката от известния филм на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер”, пресъздаващ историята на над 1000 евреи, спасени от бизнесмена Оскар Шиндлер по време на Втората световна война.

 

В репертоара на Даниела Димова и Жанета Бенун-Николаева отдавна присъстват песни от еврейската музикална съкровищница. Те имат и два тематични компактдиска: „Сефарадски песни” с транскрипция на Жул Леви и „Кабаретни песни” от Арнолд Шьонберг и „Ешкеназки песни”, обработени от акад. Николай Кауфман и творби от Курт Вайл.

 

ПРОГРАМА

1.Каддиш

Муз. Морис Равел

2. Morena me jaman

Обр. Жул Леви

3. Durme, durme

Обр. Жул Леви

4. Avre tu puerta serrada

Обр. Жул Леви

5. Чардаш

Муз. Й. Хубай

6. Noches, noches

Обр. Мануел Моранте

7. Quatro anos de amor

Обр. Мануел Моранте

8. Цъфнало й бяло кокиче

Обр. Панчо Владигеров

9.Биляна платно белеше

Обр. Панчо Владигеров

10. Siciliana

Муз. М.Парадиз

11. Хава Нагила

Популярна еврейска народна песен

12. Solo con ti

Обр. Офер Бен Амос

13. Mi corason

Обр. Офер Бен Амос

14. Caminando por la plaza

Обр. Жул Леви

15. Los bilbilicos

Обр. Жул Леви

16. Балалайка

Обр. Николай Кауфман

17. Тема из филма „Списъкът на Шиндлер“

Муз. Джон Уйлямс

18. Шалом алейхем

Обр. Николай Кауфман

19. Adio, querido

Обр. Жул Леви

20. Авраам Авину

Обр. Жул Леви

21. Horchat Hai Caliptus

Популярна израелска песен

 

След Варна концертът ще бъде изнесен в Бургас и Добрич.

Коментари

Новини Варна