Откриха изложба "Войната от първо лице"
Експозицията включва гравюри на художници - офицери, които са били участници и свидетели на героичните битки в Руско-турската война
Публикувана: 6 Mar 2018 | 13:54

Повече от 40 гравюри на художници – офицери от руската войска показват и разказват за героичните битки, белязали победния път на руските войски, героизма на българските опълченци в Руско – турската освободителна война. Гравюрите са обединени в изложбата „Войната от първо лице“, която беше официално открита във фоайето пред зала „Пленарна“ на общината.

 

Авторите – някои, оставили имената си, други не, пишат хрониката на войната. Техните рисунки са затрогващи документи за една военна епопея. В изложбата може да се видят автентични сцени от Шипченската епопея, битката за Плевен, за София. Гравюрите имат познавателна и художествена стойност. На много от тях са отбелязани точната дата на събитието, армейската част и конкретният момент.  Гравюрите са подбрани от покойния историк Боян Димитров, който ги е издирвал в наши и руски музеи.

 

Един от съорганизаторите на събитието доц. д-р Георги Кючуков сподели пред репортер на Медийна група „Черно море“: Това са гравюри и картини от преки участници във войната, така че те са видели всичко – от бита на българите през тежките походи през Балкана, до най-кръвопролитните сражения.

 

Сред гостите на откриването на изложбата бяха кметът на Варна Иван Портних и вицеконсулът на Руската федерация в нашия град Александра Дергачева.

 

Иван Портних изрази надежда, че експозицията ще се радва на голям интерес сред посетителите,  които ще се докоснат до историята.

 

Изложбата „Войната от първо лице“ може да бъде разгледана във фоайето пред зала Пленарна до 23 март.

 

Радослава Христова

Коментари ( 0 )