IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
17:01 | 15 март 2018
Обновен: 15:15 | 17 април 2024

Яна Маринова ще играе главната роля в постановка на Варненския театър

До края на годината Явор Гърдев ще направи спектакъл за трупата на ДТ „Стоян Бъчваров“

По материала работи: Слав Велев
Яна Маринова ще играе главната роля в постановка на Варненския театър

Яна Маринова ще изпълнява главната роля в постановката на Варненския театър – „Фуга“, с режисьор Георги Михалков. Това съобщи директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Магдалена Петрова. Премиерата на спектакъла се очаква да е в сезона на „Театър Римски терми“. Яна Маринова нашумя с участието си във филма „Привличане“, който тръгна по кината от 23 февруари. Публиката я познава и от телевизионните сериали „Стъклен дом“, „Фамилията“ и „Забранена любов“. „Отворени сме за различни колаборации с утвърдени актьори, но като цяло в 90% от афиша ни участват хора от нашата трупа. Не е лесно, конкуренцията е голяма, но се справяме. Нашият театър е репертоарен, той трябва да предлага на публиката богат спектър от жанрове. Не се лишаваме от комедии, но успяваме да направим и по-елитарни пиеси, които да дадат тласък в развитието на театъра и да получат подобаваща оценка и покани за международни форуми“, подчерта Даниела Димова. Следващият задграничен гастрол на варненския театър ще е в Атина. В гръцката столица през май ще бъде представен спектакълът „Месец на село“.
 

Две са премиерите, които е подготвил екипът на ДТ „Стоян Бъчваров“ през месец март. На 21-ви на Основна сцена на театъра ще бъде представена постановката на Петър Денчев „Телефонът на мъртвеца“, сценографията е на Петър Митев, композитор – Христо Намлиев. На 27 март – навръх международния ден на театъра - е премиерата на спектакъла на Костадин Бандутов по текстове на Недялко Йорданов – „Приключения опасни с герои сладкогласни“. Музиката е на Хайгашод Агасян, сценографията на Даниела Николчова. Хореографията на танците ще е на Гош.
 

През лятото се очаква работа с трупата на варненския театър да започне Явор Гърдев. Премиерата на неговия спектакъл ще бъде в края на годината или в началото на следващата, предвид международните му ангажименти.
 

Амбициозна програма подготвят от екипа на драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във връзка със стогодишния му юбилей, който предстои да бъде отбелязан след три години.  „Поканили сме режисьори, които през годините с работата си са оставили своя отпечатък върху развитието на варненския театър, да поставят отново представление. Един от тях е Явор Гърдев“ – поясни Даниела Димова.
 

Според директора на ТМПЦ-Варна една от тайните за успешната работа на варненския драматичен театър се крие в творческата свобода, която се дава на актьорите на трупата. „За да се развива един актьор, той трябва да се среща с различни творчески екипи. Някои от нашите актьори можете да ги видите на кино или телевизионния екран, както и в постановки на други театри, където има роли, подходящи за тях. От друга страна към варненския театър непрекъснато проявяват интерес млади актьори и актриси, които искат да влязат в трупата и да допринесат със своя талант за нашите постановки“ – обобщи Даниела Димова.


Полина Петрова
 

Целия разговор с директора на ТМПЦ-Варна Даниела Димова в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море", вижте тук:

Коментари

Новини Варна