IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
21:59 | 16 март 2018
Обновен: 18:58 | 14 април 2024

Автомат за поезия поставиха в парк във Велико Търново

С инициативата старопрестолният град се включва в Европейската нощ на литературата

По материала работи: Слав Велев
Автомат за поезия поставиха в парк във Велико Търново

Джубокс за слушане на поезия бе поставен в парк „Марно поле“ във Велико Търново, съобщава regnews.net. Автоматът е инициатива, с която Община Велико Търново се присъединява към Европейската нощ на литературата. Във Велико Търново автоматът пристигна по идея на Чешкия център в София, като ще остане в града от 15 март до 27 април.


Автор на проекта е Ондржей Кобза. Проектът се осъществява с подкрепата на Чешките центрове в Европа, а във Велико Търново - с подкрепата на Общината. Целта е да се изпълни публичното пространство с художествени концепции и по този начин да се позволи на хората да се докоснат до изкуството на места, на които не очакват. 
 

21 стихотворения възпроизвежда на български и в оригинал джубоксът. Сред заглавията в списъка са „Лятно равноденствие“ на италианката Анамария Абруцети в превод на Ирина Йорданова, „Вятърът носи хубаво време“ на македонеца Ацо Шопов в превод на Роман Кисьов, „Хайде, кръжи сега“ на Хели Лаксонен от Финландия, преведено от Росица Цветанова и Марин Бодаков и др. Българската литература е представена от „Пук“ на Валери Петров и с част от „Книга на мълчанието“ на Борис Христов.
 

Съоръжението е изработено от стомана. Състои се от три части, които се сглобяват, след като то е инсталирано на определено място. Вътре има електронна система, базирана на Ардуино хардуер и софтуер с отворен код. Устройството има бутонна система за управление, която позволява на всеки лесно да избере любимите си стихотворения. Това е и основната функция на поезиомата – да избереш стихотворение, да натиснеш копчето и да го изслушаш. И всичко това е безплатно.
 

Подобни автомати за поезия ще бъдат поставени в още няколко града, но Велико Търново е първият, в който става това. На 19 март от 17 ч. организаторите канят местни поети, музиканти, хора на изкуството или просто любители на поезията край поезиомата да послушат стихове и музика и всеки, който иска, да представи свои или любими чужди произведения.
 

Поставянето на поезиомата е първото събитие от инициативите, посветени на Нощта на литературата във Велико Търново. Тази година тя ще се проведе на 9 май. 

Коментари

Новини Варна