IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
13:11 | 17 март 2018
Обновен: 11:35 | 14 април 2024

Откриха пластиката „Очакване“ на вълнолома

Изпълнител на творбата е скулпторът Андрей Лекарски - един от тримата български автори, излагали свои произведения в Музея на модерното изкуство в Париж

По материала работи: Пламен Янков
Откриха пластиката „Очакване“ на вълнолома

Скулптурата „Очакване“ бе открита днес на вълнолома от Коста Базов, зам.-кмет на Община Варна, и арх. Владимир Попов, автор на композицията. Изпълнител на творбата е скулпторът Андрей Лекарски - един от тримата български автори, излагали свои произведения в Музея на модерното изкуство в Париж. Стих от големия поет Валери Петров допълва композицията.

 

 

„Благодаря на екипа, който реализира този проект. Освен очакване, тази скулптура символизира и изпращане - на послания от Варна към света чрез морето", заяви Коста Базитов. На събитието присъстваха Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие", представители на Пристанище Варна, културни дейци, граждани.

 

 

Художествената пластика "Очакване" е поставена върху вълнолома след официално съгласуване с Главното управление на ДП „Пристанищна инфраструктура”, което стопанисва и управлява варненския вълнолом и прилежащата му брегова ивица, след одобрение от Експертния съвет по естетизация на градската среда и от Експертния съвет по устройство на територията към Община Варна и след положително становище от специализирана фирма, която е одобрила техническите условия за изграждането на бронзовата пластика на избраното място. Възлагането на изпълнението на проекта „Очакване“ е осъществено по реда на Закона за обществените поръчки.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна