IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
16:37 | 21 март 2018
Обновен: 10:12 | 21 април 2024

Семейни снимки от миналия век представят в Contemporary Space във Варна

Фотоесето разказва за един човешки живот – от раждането до смъртта

По материала работи: Пламен Янков
ХОРАТА СА ЗАПЕЧАТВАЛИ най-щастливите си мигове.

Около 60 семейни снимки от миналия век подреди в изложба галерия Contemporary Space. Проектът на основателя на архива за намерена фотография - Imaginary Arhive, Тихомир Стоянов беше представен за първи път в столицата. Във Варна експозицията може да бъде разгледана до края на март. „Тази изложба на практика случайно обхваща период по времето на комунизма. Проектът е озаглавен семейство Стоянови, но това не е реална фамилия, а събирателен образ на семейството тогава. Авторът сам определя инициативата си като фотоесе. Изложбата показва какъв е бил животът тогава – започва с раждането и завършва със смъртта. Важно е да се отбележи, че тъй като това са семейни фотографии, правени от любители, няма как да бъде отразена „тъмната страна“ на комунизма. Хората са запечатали в снимките си само светлата част“ – коментира за медийна група Васил Даскалов – представител на галерия Contemporary Space. 

 

В ЕДНАТА ОТ ИЗЛОЖБЕНИТЕ ЗАЛИ е показан „холът на семейство Стоянови“. 

 


Интересно е, че към изложбата интерес проявяват както хора, чийто активен период от живота е бил в средата на миналия век, така и младежи, които не са били родени тогава. На въпрос как би изглеждал подобен проект, реализиран след време, който да покаже нашият живот днес, Васил Даскалов отговори: „Не мисля, че ще е по-различен. Както казах, хората чисто любителски снимат позитивните моменти в живота си. Различни ще са интериорът, дизайнът на облеклото, но излъчването би било същото. Колкото и да е труден и в момента периодът, мисля че пак тъмната част от ежедневието не би проличала“. 

 

НАЙ-ЛЮБОПИТНИТЕ МОМЕНТИ в експозицията открои Васил Даскалов от галерия Contemporary Space. 
 

 

Според инициатора на проекта „Семейство Стоянови“ Тихомир Стоянов моментите, за които хората искат да си спомнят, са свързани с едни и същи преживявания, независимо от смяната на поколенията: раждане на бебета, рождени дни, събирания с приятели, роднини и колеги, пътувания – близки и залечни. 

 

 

СНИМКИТЕ СА ЗАПЕЧАТАЛИ характерни моменти от живота в средата на миналия век. 
 

 

Тихомир Стоянов започва да колекционира негативи, снимки и семейни албуми преди повече от пет години. Част от находките си открива по битаци и антикварни магазини, други му подаряват познати и приятели. Според Тимъти Пърс, създателят на The Archive of Modern Conflict, интересен е моментът, в който човекът решава да изхвърли семейните снимки и да продължи напред. „Мисля, че има връзка между начина, по който забравяме и културната промяна. Ние живеем в едно динамично и бързо променящо се общество, в което амнезията е вградена почти като двигател“. 

 

ИЗЛОЖБАТА СЛЕДВА логичния път на един човешки живот – започва с раждането и завършва със смъртта. 

 


Т.нар. „намерена фотография“ не представлява интерес за официалните архиви, не се определя като изкуство, няма комерсиална стойност. Създаденият от Тихомир Стоянов Imaginary Arhive е най-популярният архив с намерена фотография в България. Той съдържа над 10 000 фотографски филми, диапозитиви, хартиени копия и фотоалбуми, намерени, подарени или купени на битака. „Архивът предлага уникален портрет на социалистическото общество – от първите телевизори до първите цветни снимки. Спомените на семейство Стоянови са спомени на много български семейства. Спомени от време, когато и тъмните и светлите моменти бяха в черно-бяло“, отбелязва кураторът Надежда Павлова. 

 

ПОКАЗАНИ СА И СЕМЕЙНИ АЛБУМИ от онова време.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна