IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
17:38 | 22 март 2018
Обновен: 20:42 | 27 март 2024

Изложба показва реквизита от филма „Капитан Петко войвода“

Може да се разгледа в Музея на Възраждането до края на април

По материала работи: Слав Велев
Изложба показва реквизита от филма „Капитан Петко войвода“

 

Изложба на реквизита, използван в емблематичния филм “Капитан Петко войвода“, гостува в Музея на Възраждането във Варна.

Посетителите имат възможност да видят както оригинални предмети от сцените във филма, така и камерата на оператора Димо Коларов, с която е заснета лентата. Той е и главният вдъхновител за създаването на изложбата.

 

Интересно за експозицията е, че колекцията от носии е напълно автентична. Носиите и накитите са семейни реликви, събрани са от населението специално за заснемането на филма и напълно отразяват епохата, в която е живял революционерът Петко Киряков. Костюмите са дарени от преселници от регионите Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар (родното място на Петко войвода), Елховско, Ивайловградско и др.

 

Идеята за изложбата се ражда от приятелството между директора на Историческия музей в Попово Пламен Събев и оператора Димо Коларов, който е родом от Попово.

Много от вещите са подарени на музея от самия  Коларов, друга част - колекцията от автентично облекло, е дарена от Студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в с. Светлен, Поповско. По-късно Тракийското дружество пък я дарява на ИМ – Попово.

 

“Радваме се, че след толкова години пътуващата изложба „От киноцентъра до музейната витрина“ пристигна и в нашия град и имаме възможността да я представим пред варненци. Експозицията предизвика сериозен интерес още от първия ден. Варна е дълбоко свързана с личността на големия български герой, каза Мариана Николова, главен уредник на Музея на Възраждането във Варна. - Изложбата е тук и по случай 26  март, Деня на Тракия.”

 

Голяма е ролята и значимостта на Петко войвода  за тракийското движение и за тракийската организация. По инициатива на Капитан Петко войвода и други родолюбиви българи във Варна за защита интересите на българското население, останало след Освобождението в пределите на Турция, се основава Тракийско (Одринско) емигрантско дружество, припомни Мариана Николова.

 

Изложбата ще бъде във Варна до края на април.

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна