IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
12:03 | 14 април 2018
Обновен: 19:56 | 15 април 2024

Веселин Станев свири днес Рахманинов на финала на Европейския музикален фестивал

Денят на национален траур промени програмата на събитието във Варна

По материала работи: Борис Проданов
Веселин Станев свири днес Рахманинов на финала на Европейския музикален фестивал

Организаторите на Европейския музикален фестивал Варна 2018 се присъединяват към тъгата на близките на жертвите и пострадалите в катастрофата на магистрала "Тракия". Във връзка с обявения от правителството Ден на национален траур днес, програмата на финалния концерт, с който ще бъде закрит фестивала, се променя. Вместо с предвидената "Празнична увертюра" от Дмитрий Шостакович, концертът ще започне в 19 ч. със "Смъртта на Озе" от Първа сюита "Пер Гинт" от Едвар Григ.

 

Останалите произведения в програмата на концерта са без промяна. Гостът Веселин Станев ще бъде солист в Концерта за пиано и оркестър №3 на Сергей Рахманинов. Той ще излезе на сцената на Варненската опера заедно със Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под палката на маестро Станислав Ушев.

 

С посвещение на Сергей Рахманинов и 145-та годишнина от рождението му ще бъде изпълнението на една от знаковите за всеки виртуозен пианист творби на великия руски композитор - Концерт за пиано и оркестър №3. Изключително трудният, но в същото време мелодично богат и завладяващ концерт на Рахманинов е една от емблемите на композиторското му творчество, оставило ярка следа в музикалната история на ХХ век. В програмата на концертната вечер е включена и Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ от Чайковски.

 

Веселин Станев завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” – София  и Московската консерватория  „П. И. Чайковски” при прочутия педагог проф. Дмитрий Башкиров. Продължава обучението си в Conservatoire National Superieur deMusique в Париж в класа на  Алексис Вайсенберг. По-късно негов ментор става Петер Фойхтвангер. Успешният път на пианиста стартира с отличия от Международния конкурс „Чайковски“ в Москва и  конкурса  „Маргарита Лонг - Жак Тибо“ в Париж. Започва да изнася концерти в най-реномираните зали в Европа, сред които: Wigmore Hall – Лондон, “Alte Oper” – Франкфурт, залата на Берлинската филхармония, „Salle Gaveau” – Париж, „Gewandhaus” – Лайпциг, Академия Санта Чечилия, както и в Скандинавските страни, Югоизточна Европа, Русия и Япония.  Веселин Станев е свирил под палката на някои от най-известните съвременни диригенти като Пол Даниел, Армин Джордан, Александър Лазарев, Давид Зингман. Изявява се редовно и като камерен музикант заедно с Екатерина Фролова, цигулка и Ева Оертле, флейта. Майсторството на пианиста е документирано в записи за БНТ и БНР. Има реализирани шест компакт диска за Гега Ню с произведения от Шуман, Брамс, Лист, Шопен и Рахманинов, както и два за Sony Classical с работи на Лист.

 

Концертът на Веселин Станев в съботната вечер обещава да бъде отличен финален акорд на Европейския музикален фестивал, който тази година започна със световния виртуоз на цигулката Найджъл Кенеди, продължи с филигранните изяви на Ивона Недева и Анжела Маджарова на флейта и арфа, премина с атрактивния джаз-концерт на Дуо Герасимец и разпали страстите с майсторското танго на международния проект Tanguarda.

 

Европейският музикален фестивал се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" на община Варна. 

 

Още по темата: Отлагат с ден фестивала Фолклорен изгрев

Коментари

Новини Варна