IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
13:44 | 17 май 2018
Обновен: 11:37 | 16 април 2024

За 2 дни Нощта на музеите във Варна обединява 55 локации и 60 събития

Безплатен автобус на 19 май ще дава възможност за бързо придвижване между отделните обекти във времето от 18 до 24 часа

По материала работи: Пламен Янков
За 2 дни Нощта на музеите във Варна обединява 55 локации и 60 събития

НОЩТА НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ Е ПРАЗНИК ЗА ГРАДА. Нека хората да бъдат по-активни и да черпят с пълни шепи от изкуството, призоваха организаторите на мащабната проява. Снимка АВТОРЪТ 

 

За 2 дни фестивалът „Нощ на Музеите и Галериите“ във Варна ще обедини 55 локации и 60 събития. Това бе съобщено на пресконференция в Градската художествена галерия по повод старта на проявата на 19 май. Най-застъпени ще бъдат стрийт артът и графитите. Във връзка с това няколко именити художници ще дойдат във Варна за проявата.


Сред дебютантите във феста ще бъдат ДГ „Синчец“ и училището за незрящи в „Аспарухово“. 


Близо 20 музея и 11 галерии са в готовност да предложат интересна програма в дните 19 и 20 май.


Това е празник за града, който ще повдигне духа на неговите жители. Нека хората да бъдат по-активни и да черпят с пълни шепи от изкуството, призоваха организаторите на мащабната проява. 


Безплатен автобус на 19 май ще даде възможност за по-лесно придвижване между обектите във времето от 18 до 24 часа. На всеки кръгъл час той ще тръгва от Парк-музея „Вл. Варненчик“ в посока центъра на града. А на всеки половин час  ще пътува обратно от Военноморския музей. 


Европейската „Нощ на музеите” стартира като инициатива на Министерството на културата на Франция и за изминалите 13 години се утвърди като устойчива практика в много от страните в Европа. В тази нощ голяма част от музеите и галериите отварят врати и срещу вход свободен дават възможност на голям брой посетители да се запознаят отблизо с културното наследство и изкуство на съответната страна.

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна