IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
11:55 | 20 май 2018
Обновен: 16:36 | 24 април 2024

Майя Виткова спечели наградата "Кешловски" в Кан

Състезанието за сценарий от Източна Европа е странично за фестивала

По материала работи: Юлиян Атанасов
Майя Виткова спечели наградата "Кешловски" в Кан

снимка: НФЦ

Майя Виткова получава наградата "Кшищоф Кешловски".

На тържествена церемония в Кан, в Югоизточноевропейския павилион, Майя Виткова-Косев спечели голямата награда за най-добър сценарий на името на легендарния полски режисьор Кшищов Кешловски. Това съобщиха от Националния филмов център, който подкрепя творбата й "Африка". Филмовият проект бе селектиран в престижната програма за развитие на сценарий "Скриптийст", където се състезава с 10 от най-добрите сценарии от 7 източноевропейски страни.

 

"Африка" вече получи висока оценка на Sundance Screenwriters Lab 2018. Виткова е известна с пълнометражния си дебют "Виктория", който бе първият български филм, включена в селекцията на "Сънданс" в САЩ. В 12-те досегашни издания на "Скриптийст" още двама български сценаристи са печелили наградата. Досега с нея са се увенчавали "Лъжесвидетел" (2011 г., по-късно завършен под заглавие "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син") на Иглика Трифонова, и "Нанук" (по кината като "Ага", 2014 г.) на Милко Лазаров.

 

Междувременно в рамките на филмовия пазар по време на Международния филмов фестивал в Кан 2018 директорът на Националния филмов център Жана Караиванова проведе кратка работна среща с министъра на културата на Франция Франсоаз Нисен и с президента на Френския филмов център Фредерик Бреден. На българския щанд се провеждат срещи с продуценти, фестивални селекционери, представители на филмови фондове и др.Българското (съ)участие в Кан завършва на 18 май, когато в престижната зала "Люмиер" на Фестивалния дворец ще се състои премиерата на копродукцията "Дивата круша". Във филма на турския режисьор Нури Билге Джейлан копродуцент от българска страна е "РФФ Интернешънъл" - Стефан Китанов, с финансовата подкрепа на НФЦ. "Дивата круша" бе включен в последния момент в основната конкурсна селекция на фестивала и се състезава за "Златната палма".

segabg.com

Четете още: Международен пленер по скулптура тече в курорта Св. Св. Константин и Елена (ВИДЕО)

 

 

Коментари

Новини Варна