IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
09:35 | 21 май 2018
Обновен: 19:49 | 10 април 2024

Почина оперната прима Христина Ангелакова

Световноизвестният мецосопран е издъхнала след усложнения вследствие на ортопедична операция

По материала работи: Борис Проданов
Почина оперната прима Христина Ангелакова

На 73-годишна възраст почина оперната прима Христина Ангелакова, съобщиха от семейството й.

 

Световноизвестният мецосопран е издъхнала след усложнения вследствие на ортопедична операция.

 

Христина Ангелакова е родена в град Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва средното си образование в Шумен, след което се премества в София и се записва в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на професор Сима Иванова.

 

След завършването си Ангелакова заминава за Италия, където записва специализация в академията „Санта Чечилия“ в Рим. По-късно подписва тригодишен договор с операта La Scala, където са и първите й публични изяви.

 

През 1973 г. получава голямата награда на конкурса за оперни артисти в италианския град Тревизо. 2 години по-късно е първа в надпревара в Остенде, Белгия.

 

След редица награди в престижни световни конкурси, Христина Ангелакова е поканена да се завърне в България и да пее Софийската народна опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, но паралелно не спира да гастролира по света.

 

В периода 2001-2004 г. е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия.

 

Поклонението ще се състои на 23 май, сряда, от 10 часа в Централното фоайе на Софийската опера и балет. Опелото е от 12,30 ч. в църквата „Света София“. Погребението е от 15 ч. на Централните софийски гробища – Алеята на творците. 

 

Още по темата: Ангелакова, Чапа и Балкански с ордени от президента

Коментари

Новини Варна