IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
16:09 | 13 юни 2018
Обновен: 03:57 | 25 април 2024

Оригинални експонати показват на изложбата „Аз бях жител на град Сталин“ във Варна

Сред тях са рокля на оперна певица и радиоприемник от 50-те години

По материала работи: Пламен Янков
Оригинални експонати показват на изложбата „Аз бях жител на град Сталин“ във Варна

Сред интересните експонати са красива рокля , носена от певица, играла в операта „Аида“ през 50-те години, както и радиоприемник „Септември“, на чиято скала градът ни е изписан като Сталин. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ


 

Оригинални експонати показват на изложбата „Аз бях жител на град Сталин“ в Регионалния исторически музей във Варна. Сред тях е красива рокля, носена от певица, играла в операта „Аида“ през 50-те години. Любопитство предизвиква и радиоприемник „Септември“, на чиято скала градът ни е изписан като Сталин. 

 

За по-малките жители на Варна сме подредили учебни пособия, играчки и игри от онова време и децата ще открият много сходства с днешните им играчки, разказа Велина Костадинова, уредник в отдел „Най-нова история“. 


Посетителите на изложбата ще разберат кои са били кметовете, управлявали града под името Сталин, както и кога и как е премахнат неговият паметник на входа на Морската градина. Изложени са и немалко ръкописи от 50-те години. Целта ни е да представим щрихи от историята на града от различни сфери на обществения, политическия и духовния живот, каза още Костадинова.  

 

Както вече съобщихме,  изложбата е резултат от изпълнението на едноименния проект „Аз бях жител на град Сталин“ през изминалата 2017 г. Представени са общо 21 фотодокументални табла със снимки и документи, част от които събрани от млади доброволци, както и 80 оригинални експоната от фонда на отдела.

 

Варна е прекръстена на Сталин на 20 декември 1949 г. и носи това име в продължение на 7 г., като Й.В.Сталин е обявен за нейн почетен гражданин.

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна