IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
09:00 | 14 юни 2018
Обновен: 04:51 | 25 април 2024

Солистът на „Александров” Вадим Ананиев: „Изпълняваме песните, както са ги пели нашите предшественици”

По материала работи: Пламен Янков
Солистът на „Александров” Вадим Ананиев: „Изпълняваме песните, както са ги пели нашите предшественици”

„При нас има такова понятие – приемственост”, казва прочутият солист на ансамбъл „Александров” Вадим Ананиев. Той пристига в България в края на юни заедно със 120 „александровци“ – хористи, солисти и танцьори за концерти в четири български града, сред които и Варна. Срещата на варненци с Академичния ансамбъл на Руската армия ще бъде на 26 юни в ДКС. „Александров“ ще представи не само своя "златен репертоар" - "Катюша", "Смуглянка", "Очи черние", но и нови танци и също български песни, издават организаторите.

 

„Традициите, заложени от самото начало на основаването на ансамбъла, се предават от поколение на поколение. Песните, изпълнявани от нашите предшественици, по-старото поколение колеги, са се запазили едно към едно и ние продължаваме да ги изпълняваме по същия утвърден начин. Това го спазваме, тъй като предишните изпълнители са внесли изключително много талант и душевност в тези песни, а също така и в танците”, казва Ананиев.

 

Вадим Ананиев вече 31 години е част от състава на „Александров”. Известен е като "Мистър Калинка" заради изпълнението му на най-популярната руска песен по света.

 

 

В края на 2016 г. не се качва на самолета, който се разбива край Сочи, тъй като му се ражда трето дете. „Благодарен съм на своя син, че заради него останах в Москва!“, казва тогава Ананиев.

 

На 25 декември 2016 г. руски военен „Ту-154” с 91 души на борда, сред които и голяма част от артистите на хора, се разби край Сочи и падна в Черно море. Така цветът на ансамбъла - 64 души от неговия състав, загина на път за авиобазата „Хмеймим” в Сирия, където трябваше да поздрави с настъпването на Новата година авиогрупата на руските военнокосмически сили. Сред загиналите са художественият ръководител генерал-майор Валерий Халилов, балетмайсторът Вячеслав Ермолин, главният хормайстор Константин Майоров, солистите Виктор Санин и Григорий Осипов. Светът онемява от ужас. Италианският новинарски канал Rai News24, който разпространи трагичната новина, излъчи химна на Русия в изпълнение на ансамбъла. Световните медии написаха "Александров" замлъкна завинаги". Внукът на основателя на ансамбъла Евгений Александров казва: „Мъката е огромна. Загина цветът на ансамбъла... Летяха много, по целия свят, а загинаха в Русия…”

 

Никой не вярва, че хорът така бързо ще стъпи на крака, ще попълни състава си с нови хористи и ще започне отново да пътува. Но само няколко месеца след катастрофата това е факт. "Болката не е утихнала, но именно и заради паметта на загиналите си колеги тръгваме отново на път!", казват от ръководството на хора.

 

 

Желаещите да попълнят състава са много, бързо се правят кастинги и само след месец редиците са пълни. Назначен е нов художествен ръководител - полковник Генадий Саченюк. На 16 февруари 2017 г. на сцената на Централния академичен театър на Руската армия е изнесен първият концерт на обновения ансамбъл. Именно този състав идва в България.

 

За своите нови колеги Вадим Ананиев казва: „Лично аз усещам вече, че имат необходимия "александровски" хъс и се справят добре. А и във времето на интернет спокойно могат да гледат изпълненията на предходния състав и да се поучат от тях”.

 

Билети за концерта на „Александров” във Варна на 26 юни в ДКС се продават на касата на ДСК и в системата на „Ивентим”.

 

(По интервю, дадено за Оля Ал-Ахмет за БТА.)

 

Снимки БТА

Коментари

Новини Варна