13-членно международно жури избира най-доброто късо кино на фестивала в Балчик
Селекторите ще осигурят уникална смесица от джаз, фънк, соул, хип-хоп и диско
Публикувана: 18 Jun 2018 | 8:41

Броени дни ни делят от началото на най-големия и престижен фестивал за късометражно кино в Източна Европа, който от тази година е и официален партньор на Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Вече 15-а година IN THE PALACE International Short Film Festival предлага огромно разнообразие от продукции, обучителни ателиета, срещи с изявени лица от киноиндустрията, както и ежедневна музикална програма. Специално за празничното си издание събитието ще събере в Балчик 14-членно международно жури от цял свят, съставено от най-утвърдените специалисти в областта, съобщиха организаторите. Едно от най-интересните и изявени имена в списъка е на Алън Маккуин, който има над три десетилетия опит в продажбите, дистрибуцията и осъществяването на филмови проекти.

 

В дългогодишната си кариера Маккуин е работил за 20th Century Fox, Pathe, Universal, Miramax, Nordisk, Kinowelt и още редица от най-ключовите компании. Той е още лектор по филмова дистрибуция и бизнес, автор на книги, сценарии, преподава креативно писане.Друг ключов специалист в областа, с когото гостите на фестивала ще имат възможност да се срещнат, е Линда Олшевски.

 

Като жури, тя ще приложи изключителните си знания, натрупани в шеметната ѝ кариера, направила я директор на най-успешната компания за късометражни филми в света. Повече от половината заглавия, обвръзани с организацията, са получили номинация за Оскар или са печелили международни награди от всевъзможни утвърдени фестивали. Нейна е и задачата да селектира продукции с номинация за Оскар за разпространение в iTunes. Името на Линда е свързано с хитови заглавия като Shrek, The Prince of Egypt, Reality Bites, The Road to El Dorado, както и с фестивали като Dream Works Short Film Festival, Palm Springs Short Film Festival, Sundance и много други.

 

В практиката си е била дори оператор на документални филми в Афганистан и Мексико.От полска страна към журито ще се включи режисьорът Катарина Климкиевич, носител на Берлинаре, Европейска филмова награда, както и експерт в Полския филмов институт. От северната ни съседка към екипа се присъединяват Мануела Чернат и Масимилиано Нардули, безспорни експерти от света на киното. Тя е автор на книги, журналист, есеист, а Нардули е програматор на фестивали из цяла Европа, дава гласа си за продукции за Cesar и Gopo.В Балчик ще гостува още Вим Ванакер – продуцент, автор и режисьор на филми, селектор за официалната надпревара за късометражни филми в Кан и ръководител на департамент „Сценарий“ на NISI MASA.

 

В журито влиза и Якопо Кеса от Италия, директор на Националния филмов център за късометражно кино, автор на книги и главен отговорник за съществуването на Torino Short Film Market и асоциацията Italian Short Film Center. Към тях ще се присъединят още: Файзал-Азам Къреши – гост-лектор в Куба, автор на сценарии и носител на награда БАФТА; Санди Сисел, номинирана за Оскар за Salaam Bombay и работила по филми като Austin Powers, Black Knight, Blow; артистичния директор на London Short Film Festival Филип Илсън; основателят на Eastern Neighbours Film Festival и програматор на LETS CEE Film Festival във Виена – Денис Муйович.

 

От българска страна като представители на журито също са поканени едни от най-утвърдените имена. Така към екипа се присъединяват международно признатият критик, журналист и предподавател проф. Божидар Манов, както и Росица Вълканова – режисьор, селектор и продуцент на заглавия като Писмо до Америка, Обърната елха, Подслон.Паралелно с качествената селекция от филми, фестивалът IN THE PALACE ще зарадва участниците и своите гости с богата музикална програма всеки ден.

 

Селекторите ще осигурят уникална смесица от джаз, фънк, соул, хип-хоп и диско. Началото е всяка вечер в 22 ч., партитата са в градината, непосредствено до морето, а входът е свободен.

 

Ето и как ще изглежда програмата по дни:

23 юни: DJ Woo-D & DJ OZ (Radio Nula, Словения)

24 юни: Phillie P (Ice City Records, Сърбия)

25 юни: Funkusion (U Don't Know It, България)26 юни: Oto (Bar Switch, България)

27 юни: Visitor Q (Club Fargo, България)

28 юни: Dossiu Amudjev (Groovy Sessions, България)

29 юни: DJ Suspect (45 Live, Keep It Dusty, Франция)Dusty (Jazz & Milk, Германия)

30 юни: Ancient Astronauts (Dogu DJ Set) (Switchstance recordings, Германия)Alex SoulBrigada (Matasuna records, Швейцария)

 

БГНЕС

Коментари ( 0 )