IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
18:33 | 18 юни 2018
Обновен: 09:58 | 23 март 2024

Изящни творби от стъкло излагат в галерия „Графит“ във Варна

Младата авторка Веселина Гекова е стипендиант на фондация „Св. Св. Константин и Елена“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Изящни творби от стъкло на младата авторка Веселина Гекова, стипендиантка на фондация „Св. Св. Константин и Елена“, могат да бъдат видени в галерия „Графит“ до края на месеца. 

 

 

Варна е вторият град след София, в който се подрежда изложбата „Еден“. Експозицията интерпретира древната библейска притча за първородния грях.

 

Символите на змията, светлината на пробуждането и градината на изобилието са претворени чрез стъклени пластики, аранжирани като светлинни инсталации. „С изложбата "Еден" представям метафората за еволюцията на човешкото самосъзнание”, казва младата авторка. Името носи също посланието – да бъде ден, да бъде светлина, подчертава Веселина.

 

 

Тя признава, че творбите й са модерна интерпретация на древния библейски мит, претворен чрез един магически материал, какъвто е стъклото. На въпрос как го е избрала, тя отговаря: „Не аз, а то ме избра. Стъклото е уникален, много интересен материал, тъй като се състои от различни елементи – вода, въздух, огън и земя, а човешкият дух му придава форма. Най-голямата ми страст е изкуството, пресъздадено чрез светлина, цвят и форма, а стъклото е материалът, който използвам най-често в артистичните си разработки поради неговата прозрачност и свойство да отразява и пречупва светлината“.

 


 

Почти всички творби, включени в изложбата „Еден“ са изработени за една година. Има няколко по-стари – от 2016-а и 2017-а. Реализирани са с финансирането по програма „Изкуства“ на фондация „Св. Св. Константин и Елена“. „Благодарна съм, че получих тази възможност и се гордея, че бях избрана. Мисля, че ме предпочетоха поради факта, че много малко хора работят със стъкло у нас и произведенията са уникати“, коментира Веселина Гекова.

 


 

Целта на стипендиантска програмата „Изкуства“ е да стимулира творчеството и креативността на младите артисти, да ги мотивира да бъдат активни и идейни в това, което искат да направят, да им даде възможност да осъществят свои проекти още в началото на творческата си кариера.

 


 

Произведенията на Веселина Гекова, която е завършила „Пластични изкуства“ в НБУ, са реализирани освен в ателието на университета, също и по време на практики във фабриката за духано стъкло в чешкия град Светла над Сазава, както и в стъкларската фабрика в Белослав. „В Чехия се запознах с уникални техники и разновидности на стъклото, една от които е оловният кристал, в който има повече блясък и това го прави по-подходящ за произведения на изкуството. Техниката на духаното стъкло е една от петте в работата с този материал. Чешките майстори цял живот се учат, за да достигнат съвършенство в прилагането й. Аз като дизайнер им предложих моите идеи, проектите, които те претвориха в триизмерни скулптури от стъкло. Техниката е древна, датира от ХVI век, но тогава от стъкло се изработват предимно предмети за бита, от началото на ХХ век започва по-интензивното й използване за изделия с изящна стойност“, разказа Веселина Гекова.  

 


 

Младата авторка вижда развитието си оттук нататък в сферата на интериорния дизайн. Според нея художественото стъкло има своето запазено място в съвременните тенденции. Изработва и бижута, като за някои от тях отново използва стъкло.

 

Специализирала е програма „Изящни изкуства“ в Лондон.

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна