IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
14:33 | 19 юни 2018
Обновен: 03:54 | 25 април 2024

Живопис на Васил Стоев реди галерия „Тереза Зиковска“

Откриването е на 29 юни (петък) от 19:00 ч.

По материала работи: Слав Велев
Живопис на Васил Стоев реди галерия „Тереза Зиковска“

Живописни платна на Васил Стоев подготвя за варненските ценители галерия „Тереза Зиковска“. Откриването на експозицията е на 29 юни (петък) от 19:00 ч. „Васил Стоев се появи в художествения живот на България в един щастлив момент – когато идеологизацията на изкуството беше вече преодоляна и художникът получи, макар и относителна, свобода да изрича с живописта си свои, творчески истини. Това споделя за него проф. Иван Маразов. - Той нямаше нужда да се бори със закостенели представи за ролята на изкуството, а получи шанса да намери бързо своята индивидуалност. И прекрасно се възползва от тази възможност. На пръв поглед картините на Васил Стоев изглеждат освободени, направени на един дъх, "изпяти". Това, разбира се, е едно тяхно качество. Но зад тази привидна живописна лекота се крие една неподозирана енергия на конструктивното начало. И тя проличава в организацията на композицията.

 

Дори когато фигурата напълно отсъства, картинната структура се създава от контрасти. Най-често свободните, дори хаотични ярки мазки, които образуват фактурен "остров" в центъра на платното, са противопоставени на сравнително гладки едноцветни повърхности. Друг контраст се постига от съпоставянето на ярки и пастелни еднотонни петна. Учудващо e как "убити" тонове могат да станат източник на интензивно облъчване, как черното или сивото могат да загубят своята колоритна неутралност и да се превърнат в дълбоки цветове“ – допълва Проф. Иван Маразов.

 

Васил Стоев е роден в гр. Пловдив. Завършва Националната художествена академия през 1979 г. при проф. Ал. Поплилов. Награда за участие, първа степен на международното Биенале на изкуствата в Малта. Втора награда на международното Биенале на изкуствата в Малта. Награда на град Пловдив за живопис.

 

 

Изящни творби от стъкло излагат в галерия „Графит“ във Варна

 

Коментари

Stevvat ( преди 3 години )
Реставрация на бани в Москва
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна