IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
11:24 | 20 юни 2018
Обновен: 16:42 | 24 април 2024

Златните гласове от „Драгостин Фолк Национал“ ще изваят шевици от звук и ритъм на „Варненско лято“

„Звукови икони на България“ и „Верски песни“ на Стефан Драгостинов, които изправиха на крака московската публика, ще прозвучат на живо на 26 юни от 19 часа в Градската художествена галерия

По материала работи: Слав Велев
Златните гласове от „Драгостин Фолк Национал“ ще изваят шевици от звук и ритъм на „Варненско лято“

Златните гласове на формация „Драгостин Фолк Национал“ ще пленят зрителите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ с шевици от звук и ритъм. Срещата с морската публика е на 26 юни 2018 от 19 часа в Градската художествена галерия на Варна. Хорът, създаден от Стефан Драгостинов, пристига на фестивалната сцена след грандиозния си триумф на 17-ия Пасхален фестивал в Москва, където беше изпратен от публиката с бурни аплодисменти. Българските певици и именитият им диригент участваха на форума по покана на Валерий Гергиев – световен диригент, директор на Мариинския театър в Санкт Петербург и двигател на фестивала.

 

На сцената на „Варненско лято“ ще прозвучат композиции от цикъла „Верски песни“ - най-новото творение на Стефан Драгостинов, основано на фолклорни песни, възхваляващи Бога. С уважение към традицията, любов към създаденото от безименния творец и със свое творческо виждане, авторът пише и дирижира поредица, която може да се изпълни само от музиканти от висока класа, виртуози във вокалното майсторство.

 

Композитор, диригент и преподавател от международна класа, Стефан Драгостинов признава: „Моят труд „Верски песни“ е плод на полувековно мое „взиране“ в т.нар.религиозни песнопения, изпети извън „Христовия храм“. Всъщност, и до ден днешен не съществува точно определение – какви са именно тези песни?... Религиозни...? Духовни...? Обредни...? Божии...? Народни, селски, свързани предимно с битуващите местни обичаи и Вярата, Духа и Упованието на Българския род, в най-трудните му години на съхранение на национална и духовна идентичност... Славейки Господа, в ония години, народният Певец не пее според „канона“, а според туй, както му иде отвътре – сиреч – както му диктува сърцето! Впрочем, той и днес пее така“.

 

"Драгостин Фолк Национал" има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от мащабния проект „Антология на българския музикален фолклор” – Звукови икони на България (Sonic Icons of Bulgaria) - музикалните албуми Рофинка, Саракина, Галунка, Дунавска музика, Любовна приказка, Коледна звезда, Притури се планината, Милойка, Слънчова сватба, Грозданка, Шинка. Целта на проекта е да бъдат събрани песни от различни региони на България, пресъздадени чрез авторския поглед на Стефан Драгостинов и да се съхранят чрез звукозаписа.

 

Всеки диск съдържа уникална приказка за българския фолклор, а обложките на поредицата са украсени с картини на първомайстори в българското изобразително изкуство, като Борис Георгиев, Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Иван Мърквичка, Иван Милев, Христо Станчев, Иван Ненов. Звукозаписите звучат по радиостанциите в цял свят и са на върха на класациите.

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна