IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
12:25 | 27 юни 2018
Обновен: 16:44 | 24 април 2024

Варненски ученици преписаха „История славянобългарска“

На 19 юни се навършиха 256 години откакто Паисий Хилендарски завършва своя труд

По материала работи: Пламен Янков
Варненски ученици преписаха „История славянобългарска“

Десетокласници от варненската търговска гимназия „Георги Раковски“ преписаха „История славянобългарска“. Инициативата е във връзка с 256-ата годишнина от както Паисий Хилендарски завършва своят труд. Това е първото произведение на българската историография, създадено в Хилендарския и Зографския манастир в периода между 1760-1762 г. 

 

Идеята два века и половина по-късно варненски ученици да я препишат е на преподавателя Валентина Владова. „Това е традиция в нашата гимназия. Винаги в преписването се включват десетокласници, тъй като тогава се изучава „История славянобългарска“. Паисий е казал „Четете и преписвайте!“ и ние с гордост продължаваме делото му“, каза учителката в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Магдалена Петрова. 

 

 

Всеки от десетокласниците е преписал част от историята. „Впечатлена съм и горда с моите ученици. Това в ХХI век млад човек да седне и да препише „История славянобългарска“ граничи с истински духовен подвиг“, подчерта Валентина Владова. 

 

„Неприятно ми е, че духовните ценности на всяко следващо поколение са все по-малко. Затова съм горд, че се включих в инициативата“, казва десетокласникът Михаил, който пръв е предал своя препис на историята. 

 

„Преписах „История славянобългарска“ с идеята, че ако не продължим делото на Паисий то ще се изгуби постепенно, хората ще забравят какво е нашето минало“, допълни съученичката му Анна. „Кои сме ние българите всъщност, това ми помогна да разбера преписването на „История славянобългарска“, каза още тя. 

 

Казала съм на моите ученици, ако трябва една единствена българска книга да имат в библиотеката си, то тя задължително да е „История славянобългарска“ подчерта Валентина Владова.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Четете още Ученици от ВТГ почетоха с театрален фестивал Добри Войников

Коментари

Новини Варна