IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
13:24 | 7 юли 2018
Обновен: 13:46 | 24 април 2024

Почина един от създателите на Спайдърмен

Художникът Стив Дитко е намерен мъртъв на 29 юни в апартамента си в Манхатън

По материала работи: Пламен Янков
Почина един от създателите на Спайдърмен

Стив Дитко, създал образите на Спайдърмен и Доктор Стрейндж за комиксите на "Марвел", почина на 90-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА и Дарик.


Художникът е намерен мъртъв на 29 юни в апартамента си в Манхатън от служител по поддръжката, уточни полицията. Преди това не бил виждан няколко дни.

 

Дитко и писателят Стан Лий създават Спайдърмен през 1961 г. Именно Дитко измисля характерния червено-син костюм на героя и изстрелвачката на паяжина.

 

Героя Доктор Стрейндж Дитко създава през 1963 г. , но малко след това напуска "Марвел" заради конфликт с Лий, за който и двамата крият причините.

 

Дитко работи за "Ди Си комикс" и независими издателства. В "Марвел" се връща през 1979 г. и работи там на хонорар и през 90-те години на миналия век.

 

Художникът предпочитал да живее в уединение. Не е известно да има близки. Режисьорът на най-новата филмова адаптация за Доктор Стрейндж каза, че той нарочно е странил от светлините на прожекторите. "Надявам се да гледа филма, защото мисля, че отдадохме почит към работата му" - каза режисьорът Скот Дериксън пред "Холивуд рипортър" през октомври 2016 г. "Бяхме под влияние на естетиката на Дитко, но никога не съм говорил с него" - призна един от сценаристите на филма Джон Спейтс.

 

Писателят Нийл Геймън отдаде почит на Стив Дитко в Туитър, като написа, че "досега няма равен на него". "Знам, че съм различен човек, защото той съществуваше на този свят" - написа Геймън. Британският телевизионен и радиоводещ Джонатан Мартин, който е много запален фен на комиксите, нарече Дитко в Туитър "най-великия художник и създател на комикси, който някога е живял".

Коментари

Новини Варна