IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
17:18 | 9 юли 2018
Обновен: 14:37 | 11 април 2024

Седем премиери радват ценителите на „Театър Римски терми“

15 театрални, музикални и оперни заглавия ще бъдат представени в 23 вечери под звездите от 12 юли до 13 август

По материала работи: Деян Михайлов
Седем премиери радват ценителите на „Театър Римски терми“

Седем театрални и музикални премиери ще зарадват ценителите във Варна в рамките на 16-ото издание на „Театър Римски терми“. Това е третата поредна година в която тази любима сцена на варненци от близкото минало става арена на изкуството, след подновяването на традицията, която се осъществява от 1977 г. до 1999 г.


Тазгодишното издание на проявата ще започне на 12 юли и ще продължи до 13 август. Характерното е, че няма да има гостуващи спектакли, а представленията са на Кукления и Драматичния театър и на Държавна опера – Варна. 


Началото поставя една от най-новите постановки на кукления театър – „Уестърн“ на режисьора Теди Москов, който отново е работил със своя екип – сценографията е на Свила Величкова , а музиката на Антон Дончев. „Не е за пренебрегване и прекрасното участие на нашите великолепни актьори, които играят успешно не само за деца, а и за възрастни“, подчерта Ана Александрова, която е част от екипа на Държавен куклен театър – Варна. „Пространството в Римските терми е уникално и хората имат възможност да гледат звезди под звездите. Надявам се и тази година да се получи истински културен празник“, допълни тя. Спектакълът „Уестърн“ може да се види в Римските терми на 12 и 25 юли и 7 август от 21 часа. Другите постановки на Кукления театър, включени в тазгодишното издание на проявата са „Професия лъжец“ –на 18 юли и 10 август и „Възгледите на един пън“ – на 1 август, като всички са на режисьора Теди Москов. 

 


Представянето на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ в уникалното пространство на Римските терми започва с „Комичната илюзия“ – на 14 юли, от 21 часа. Премиерата на спектакъла през миналата година беше отново в рамките на проявата на открито, след което заглавието беше адаптирано за сцена „Филиал“. Режисьор е младият Васил Дуев. По два пъти публиката ще има възможност да види в Римските терми две от най-новите заглавия на Драматичния театър – „Бащи, лъжи и още нещо“  - на 21 юли и 13 август и „Приключения опасни със герои сладкогласни“ – на 31 юли и 9 август. Второто представление, тъй като е насочено към деца и младежи, ще бъде с начален час 19,00, докато всички останали са от 21 часа. Режисьор и на двата спектакъла е Костадин Бандутов. 

 


Специалният акцент в представянето на Драматичния театър на сцена Римски терми през тази година е премиерата на дългоочаквания спектакъл „Изборът на Марта“ от Жорди Галсеран, с режисьор Георги Михалков и Яна Маринова и Симеон Лютаков в главните роли. „Имахме известно забавяне в работните процеси, , но сме изключително щастливи, че постановката може да се види за първи път точно на Римските терми, където атмосферата е неповторима. След септември „Изборът на Марта“ ще се играе на сцена „Филиал“, където техническите възможности за осветление са по-големи“, отбеляза директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова. Актьорите в главните роли са избрани след кастинг, подчерта тя и не скри, че очаква блестящ старт на постановката. 

 


10 са музикалните вечери тази година в “Театър Римски терми“. Две от тях са запазени за операта „Орфей и Евридика“ от Кристоф Вилибалд Глук, след големия интерес към нея през миналата година. Ценителите могат да й се насладят на 17 и 20 юли . В ролите са Цвета Христофору, Даниела Димова, Лиляна Кондова, Катерина Петрова и Цецо Иванов. 7 музикално-сценични спектакъла и концерта ще зарадват ценителите. На 19 юли и 4 август може да се види „Музиката на Италия“,  със специалното участие на актьора Стефан Рядков. На 23 юли ще бъде представен концертът „Музика Антика“. На следващата вечер е музикалният спектакъл „Моята страстна латино любов“ с участието на актьора Пламен Георгиев. След големия успех на „Магията на киното“ през миналата година, през тази може да се види втора част на 29 юли на концерта и мултимедийната презентация, посветена на популярни филмови мелодии. 

 


На 2 август е предвиден оперен концерт с гости от Ню Йорк. 
На 3 август ще бъде почетена паметта на големия баритон, варненецът Георги Койчев, който ни напусна през тази година. Популярни арии и дуети ще изпълнят неговите възпитаници Пламен Димитров и Адриана Йорданова. 

 


„През тази година програмата ни е много разнообразна. Решихме да представим някои от заглавията по два пъти, първо защото местата в театър Римски терми са едва 250-300, а и за да могат гости на града, които ще са тук през юли и август да ги видят“ – поясни Даниела Димова. 


Организаторите са предвидили при лошо време спектакълът да бъде представен на закрито, съответно на сцена „Филиал“ или в Кукления театър. 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Коментари

Новини Варна