IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
08:25 | 10 юли 2018
Обновен: 03:16 | 7 април 2024

Стоян Радев със специален прочит на Чехов

Спектакълът „Магьосническо езеро“ ще се играе предпремиерно на 10, 11 и 12 август на сцена „Стоян Камбарев“

По материала работи: Слав Велев
Стоян Радев със специален прочит на Чехов

Специалния режисьорски прочит на Стоян Радев на класиката на Чехов – „Чайка“, ще видят за първи път ценителите във Варна на 10, 11 и 12 август. Предпремиерните спектакли на "Магьосническо езеро" ще са на камерна сцена „Стоян Камбарев“. Премиерата ще е на 12 и 13 септември. „Режисьорът е запазил оригиналния текст на Чехов, но е променил заглавието. Това отново не е самоцелно, тъй като е използвал репликата на единия от героите, с която завършва първо действие – „Ах, магьосническо езеро!“. Действието също се развива на брега на езеро и е свързано с него“, разказа артистичният директор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Веселина Михалкова.

 

Любопитно е, че сценичната версия на Стоян Радев е направена по превода на Немил Недраг, това е художествен псевдоним на известен краевед от Шумен. Преводът му е един от първите на Чехов в България и е публикуван във Варна от издател, който е имал и книжарница.


Полина Петрова
 

Четете още:

Седем премиери радват ценителите на „Театър Римски терми“


Яна Маринова ще играе главната роля в постановка на Варненския театър

Коментари

Новини Варна