IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
17:36 | 12 юли 2018
Обновен: 03:25 | 17 март 2024

Български филм попадна в конкурсната програма на „Любовта е лудост“

Галин Стоев ще представи „Безкрайната градина”, приз за цялостно творчество ще получи актьорът Ицко Финци

По материала работи: Деян Михайлов
Български филм попадна в конкурсната програма на „Любовта е лудост“

26-ото издание на филмовия фестивал „Любовта е лудост“ ще стартира на 24 август и ще бъдат представени повече от 90 творби. Това заяви директорът на фестивала проф. Александър Грозев.

 

И през тази година 12 творби ще се борят за „Златната Афродита“. Сред тях ще има и български филм - „Безкрайната градина” на Галин Стоев. Стоев е европейски театрален режисьор, известен с чувствителния си подход при работата с актьорите и интереса към съвременната драма. Публиката на тазгодишното „Варненско лято“ имаше възможност да се наслади на постановката му за Народния театър – „Танцът Делхи“, отличена с 4 награди „Икар“, една от които за режисура. Носител е на много отличия както в България, така и по света. Работи с Comedie Francaise, Theatre nationale da la Colline, BAFF theatre в Антверпен и много други. „Безкрайната градина“ е първият му филм. 
„Исках да направя филм, който да апелира към нашата емоционална интелигентност, която реалността смазва все повече и повече. Това е нещо, което приемаме за даденост, но ежедневието постепенно разрушава“, коментира Стоев.

 


По време на 26-ото издание на „Любовта е лудост“ по традиция ще бъде връчена награда за цялостно творчество в областта на киното. Призът тази година ще бъде връчен на българския актьор Ицко Финци. В тази връзка ще бъде представена и панорама с 5 негови филма. 
Акцент във фестивалната програма ще бъде поставен върху българските филми. Ще бъдат показани панорами с ленти на режисьора Въло Радев и актьора Велко Кънев. Освен тях  зрителите ще могат да видят всички нови български игрални филми, които бяха показани в киносалоните през последната година. Организаторите на „Любовта е лудост“ са поканили голяма част от екипите на тези творби, за да има възможност публиката във Варна да се срещне със своите любимци. 

 


Председател на журито на фестивала ще е продуцентът от Холандия Клаудия Ландсбергер – една от най-влиятелните дами в европейското кино. Българският представител в комисията е режисьорът Виктор Божинов.


Припомняме, че „Любовта е лудост“ ще бъде официално открит с филма на полския режисьор Павел Павликовски, спечелил „Златна палма“ за режисура от фестивала в Кан 2018  „Студена война“. Това е разказ за една бурна любов в разгара на Студената война, заснет в черно-бяло. Екранната героиня на актрисата Йоана Кулиг се среща в следвоенна Полша с партньора си, пресъздаден от Томаш Кот. Момичето произхожда от скромно семейство и се записва във фолклорен музикално-танцов състав, ръководен от младежа. Той е музикант, представител на градската интелигенция, подложен на превъзпитание чрез фолклорно изкуство от комунистическия режим. Двамата се влюбват, но не след дълго младият поляк иска да избяга и да се установи на Запад, за да стане джаз музикант.


Официалното закриване ще бъде направено с друг носител на „Златната палма“ – японския Shoplifters (б.а. -  „Магазинни крадци“ или „Семеен въпрос“) на режисьора Хирокадзу Коре-Еда.

 

АЛЕКСАНДЪР ГЪЛЪБОВ

Коментари

Новини Варна