IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
09:49 | 15 юли 2018
Обновен: 18:17 | 28 март 2024

Цвета Караянчева открива Балетната Олимпиада във Варна

Официалната церемония ще започне в 20,30 ч. днес

По материала работи: Борис Проданов
Цвета Караянчева открива Балетната Олимпиада във Варна

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева не крие вълнението си, че ще открие Международния балетен конкурс във Варна. Тази година тя прие да стане патрон на първия и най-престижен конкурс в света. Тази вечер на тържествена церемония на сцената на емблематичния Летен театър в морската столица г-жа Караянчева ще даде началото на 28-ото издание на Балетната Олимпиада.

 

„За мен е чест и удоволствие да бъда патрон на най-стария в света международен балетен конкурс. За пръв път ще имам възможност да присъствам на живо на конкурса в Летния театър и съм много развълнувана. Балетният конкурс във Варна е една изключително престижна визитка картичка на Варна и на България и трябва да бъде подкрепян“, казва Цвета Караянчева.

 

Заедно с нея на сцената ще бъдат представители на Община Варна, Министерството на културата, балетмайстори и педагози от световна класа, които са членове на международното жури. Организаторите от Фондация „Международен балетен конкурс Варна“ положиха усилия, за да привлекат вниманието на най-големите в танца. Председател на журито е проф. Владимир Василиев от Русия, един от великите балетни артисти на ХХ век и единствен носител на историческата голяма награда от Варна 1964 г. Сред оценяващите са също лауреати на минали конкурси във Варна – легендарната Лойпа Араухо от Куба, Ерик Вю-Ан от Франция, доц. Ясен Вълчанов от България, авторитети от Япония, Корея, Китай.

 

Официалната церемония ще започне в 20,30 ч. и ще бъде предавана директно по телевизията.

 

По традиция пламъкът на Балетната Олимпиада ще бъде запален от най-малките участници, които тази година са Антонио Касалинхо (Antonio Casalinho) от Португалия и Рейра Икеда (Reira Ikeda) от Сингапур.

 

В дните от 15 до 30 юли балетните ценители ще видят на живо изкуството на танцьори от Европа, Северна и Южна Америка, Азия в моменти от най-ярките образци на класическия танц и най-новите хореографски композиции. След награждаването и Гала концерта на 29 юли, публиката очаква с огромен интерес и Супер-гала концерта „Среща на поколенията“, в който на една сцена ще танцуват открития на Варна от минали години и най-новите носители на наградите.

 

Паралелно с конкурсната програма по време на Балетната Олимпиада ще се проведе и традиционната Международна лятна балетна академия. Над 100 млади балерини и балетисти ще шлифоват уменията си в танца в нейните класове.

Коментари

Новини Варна