IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
20:27 | 16 юли 2018
Обновен: 19:59 | 7 март 2024

2/3 от участниците в международния балетен конкурс са в категория старша възраст

28-ото издание на първата в света проява от подобен ранг бе открито на 15 юли

По материала работи: Юлиян Атанасов
2/3 от участниците в международния балетен конкурс са в категория старша възраст

ПОЛИНА ПЕТРОВА

113 от участниците в 28-ото издание на международния балетен конкурс вече са във Варна. И през тази година продължава тенденцията по-голям брой да са претендентите при старшата възраст, те са 90 от общия брой. 59 са в категорията младша възраст. Близо 2700 са младите таланти, които са се изявявали в международния балетен конкурс до този момент. Около 420 са отличените със званието лауреат, а сцената на летния театър е била трамплин за развитието на тяхната кариера.

 

28-ото издание на първата в света проява от подобен ранг бе открито на 15 юли и ще продължи до края на юли. За трети път ще бъде присъдена наградата за най-добър млад танцьор на името на основателя на конкурса Емил Димитров. Председател на журито отново е единственият до момента носител на наградата гран при Владимир Василиев от Русия. Уменията на младите балетисти през тази година ще оценява и Елдар Алиев. Той е главен балет майстор на Маринския театър в Москва.

 

„Обичам балетния конкурс във Варна по много причини, а най-важната сред тях е високото качество. Програмата винаги е резултат от сложен процес на селекция. Не е за подценяване и атмосферата на града и Летния театър. Всяка година Варна се превръща в балетна столица за 14 вечери, а конкурсът е мерило за развитието на балета по целия свят“, коментира той.

 

Част от журито са също Ерик Вю Ан и Ясен Вълчанов

„Не ми е за първи път да оценявам и от една страна като че ли е по-лесно, отколкото да се готвиш за конкурса, но от друга пък си даваш сметка, че зад тези твои оценки стоят едни млади хора с надежди и желание да се развиват и трябва много правилно да им се даде шанс това да се случи“, подчерта Ясен Вълчев.

 

„За нас винаги е удоволствие да присъстваме на балетния конкурс във Варна заради високото качество. Балетът е като река, а тук във Варна сме при извора. Помня първия път, в който участвах на Балетния конкурс. Бях на 16. Интересното е, че аз съм роден в годината, в която е създаден конкурсът – 1964 г. и може да се каже, че животът ми е свързан с него“, сподели Ерик Вю Ан.

 

И през тази година част от съпътстващата програма на конкурса е международната лятна балетна академия. Изложба „Балет“ на Димитър Киров ще бъде открита в Градската художествена галерия на 18 юли

 

Коментари

Новини Варна