IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
14:46 | 22 юли 2018
Обновен: 05:14 | 17 март 2024

Нестандартна изложба отвори врати за един уикенд във Варна

Изкуството не е това, което виждаш, а онова, което караш другите да виждат

По материала работи: Ставри Таргов
Нестандартна изложба отвори врати за един уикенд във Варна

През уикенда Варна стана свидетел на нестандартна поп-ъп* изложба, която разби представите за стандартно бизнес и офис пространство. „Мутант – втора природа за материал, форма, тема“ трансформира един обикновен наглед банков офис само за три дни, представяйки 13 млади и утвърдени български автори, които живеят и творят на различни места в България и Европа.

 

Изложбата е част от проекта за изкуство, култура и иновации ПРОТОТИП на  известна банка, който провокира публиката с различни инициативи вече повече от година. Авторите представят над 40 разнообразни произведения, които помогат на посетителите да погледнат по различен начин на съвсем обикновени наглед предмети като дреха, бижу или декоративна фигура.

 

„Подкрепа на проекти, свързани с изкуство, е мисия за нас повече от десетилетие, а с ПРОТОТИП банката застава зад една идея, която съчетава иновации и изкуство ведно и цели да доближи изкуството до хората, да го направи разбираемо и близко до тях.“ Моника Балчева, която започва ПРОТОТИП като вътрешен стартъп, добавя, че проектът подкрепя млади български творци, развиващи се в различни сфери на съвременното изкуство, и по този начин подпомага развитието на културата в България.

 

Моника разказва, че това не е първият път, в който офис на банката се превръща в изложбено пространство за няколко дни.

 

„Началото беше поставено през 2017 г. с подобно събитие в София. Искахме да покажем, че всичко около нас е в процес на постоянна трансформация. Банковото пространство се превърна в изложба, с която провокирахме посетителите да погледнат различно на един обикновен и „стерилен“ банков офис, като им покажем по разбираем и интересен начин съвременното българско изкуство.“

 

Авторската селекция и подредбата на изложбата бе поверена на кураторите  Бояна Гяурова и Адриана Андреева, които са с дългогодишен опит в сферата на дизайна и съвременното изкуство. Основен принос за преобразяването на банковия интериор имаше Ева Вентова – утвърден сценограф с ярък подход при специалните пространствени оформления.   

 

Бяха представени творби на Нева Балникова, Силвия Чанева, Стампа, Женя Адамова, Артелие и Николета Носовска, Николай Сърдъмов, Рада Дичева, Цеца Геоpгиева, Капка Канева, Евгениа Илкова, Надежда Петрова, Благовеста Кенова и  Емилия Емилева.

 

Експозицията може да се види днес за последно до 23 часа на ул. „Преслав“ 69.


* Поп-ъп изложба - изложба, която се появява на нестандартно място за много кратко време, след което пространството се трансформира във вида, в който е функционирало преди изложбата.

 

Черно море

 

 

 

Снимки Пламен Гутинов

 

 

 

Коментари

Новини Варна