IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Култура
18:41 | 5 август 2018
Обновен: 13:04 | 12 април 2024

Над 30 000 души са посетили фолклорния събор "Пирин пее 2018"

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на гала концерта

По материала работи: Борис Проданов
Над 30 000 души са посетили фолклорния събор "Пирин пее 2018"

Над 1700 самодейци от 14-те общини на област Благоевград са участвали, а 30 000 души са посетили XV Събор на народното творчество "Пирин пее". Съборът се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която присъства на гала концерта днес, с който бе закрит фолклорният празник.


"Искам да благодаря на хилядите самодейци, които превръщат пределските поляни в огромна и красива сцена на народното творчество. Благодаря на ръководствата на всички общини и на управителя на област Благоевград за участието в организацията на най-мащабното фолклорно събитие на Югозападна България", каза в словото си на закриването кметът на Разлог Красимир Герчев.


На "Пирин пее" се срещат минало, настояще и бъдеще, за да се съхрани и популяризира народното творчество на Пиринския край. Това е празник, в който по традиция участват хиляди изпълнители от Югозападна България и е повод за родови срещи в красивата местност "Предел", разделяща двете планини Пирин и Рила. 


Организатори на събора са община Разлог и Областна администрация-Благоевград, подкрепени от всички общини в областта.


БТА

 

Още по темата: Над 2 000 самодейци от 84 групи пеят и танцуват на събора „Пирин пее”

Коментари

Новини Варна